Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Lahodné sousto

Památník národního písemnictví je jedna z mála dobrých věcí, která tu v české kultuře zbyla z komunistické éry. Teď je ale jeho existence ohrožena.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sedm milionů sbírkových předmětů. Kdo by je nechtěl? - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Sedm milionů sbírkových předmětů. Kdo by je nechtěl? - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Památník národního písemnictví je jedna z mála dobrých věcí, která tu v české kultuře zbyla z komunistické éry. Teď je ale jeho existence ohrožena. Sedm milionů sbírkových předmětů v podobě rukopisů, knih, korespondence i výtvarných předmětů a nábytku se může podle černého scénáře utopit v kalných vodách zapomnění nově vytvořené instituce.

Zefektivnění transformací

Libuše Heczková je odborná asistentka ústavu české literatury a literární vědy na pražské filozofické fakultě. Právě dokončuje knihu o Elišce Krásnohorské a dalších kritičkách 19. století. „Většinu času jsem strávila na zámku ve Starých Hradech, památník zde má umístěnu část svého depozitu. Pročítala jsem korespondenci Krásnohorské, prohlédla si nábytek a seznámila se s její osobní knihovnou,“ popisuje zaníceně mladá badatelka. Snadná přístupnost fondů pod střechou jediné instituce by ale nejen pro ni propříště nemusela být samozřejmá.

V srpnu tohoto roku byla totiž ministerstvem kultury vytvořena osmnáctičlenná komise, která má rozhodnout o budoucnosti příspěvkových organizací. V programu má dvě kouzelná slůvka: „transformace“ a „zefektivnění“. Což jednoduše znamená, že chce jejich počet snížit. Dva měsíce nato už se objevily první obavy, že bude Památník národního písemnictví sloučen s Národním muzeem či Národní knihovnou a jeho unikátní fondy se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].