0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Z kraje2. 12. 20073 minuty

Parkuj jinde, cizinče

Něco se tady stalo. To je jasné každému, kdo zabloudí do pražských Vinohrad. Ještě nedávno byla zdejší čtvrť neprodyšně ucpaná parkujícími auty a plná zoufalců za volantem beznadějně kroužících kolem při hledání volného místa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Po letech váhání takový malý zázrak. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Po letech váhání takový malý zázrak. - Autor: Bartoš Günter
Fotografie: Po letech váhání takový malý zázrak. - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Mnozí řidiči do vnitřní Prahy raději vůbec nejedou.Něco se tady stalo. To je jasné každému, kdo zabloudí do pražských Vinohrad. Ještě nedávno byla zdejší čtvrť neprodyšně ucpaná parkujícími auty a plná zoufalců za volantem beznadějně kroužících kolem při hledání volného místa. Teď se ulice viditelně vyprázdnily. Minulý měsíc totiž radnice Prahy 2 zavedla „zóny placeného stání“. Ve většině ulic mohou parkovat jen „rezidenti“ za roční poplatek. V těch ostatních se budují automaty na parkovací lístky.

Dnes máme šanci

„Je to špatný,“ stěžuje si Petr Beleš (26), dlouhovlasý mladík, který právě vystupuje ze starší škodovky. V říjnu se mu prý občas podařilo zaparkovat v ulici, kde bydlí. Teď to nejde: nemá „rezidenční“ kartu, která opravňuje k parkování, a riskoval by odtažení auta. Proto hledá místo v sousedním obvodě a domů dochází pěšky. Aby získal rezidenční kartu, musel by se v Praze 2, kde bydlí v pronájmu, nahlásit k trvalému pobytu a to se mu prý kvůli papírování nechce.

Kousek odtud zamyká malý džíp muž v černém svetru. Alexander Majchrzak (29) z Polska se naopak ze změny raduje. „Je to skvělé. Dřív jsem tu po většinu dne neměl šanci zaparkovat.“ Trvalý pobyt na Vinohradech má, a když mu úředníci přesto odmítali parkovací kartu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc