Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Populismus: hrozba, či výzva?

Když před deseti lety získaly nové národy nezávislost, zněla otázka: kolik z nich bude komunistických? Tato otázka byla tehdy úplně na místě, dnes je však poněkud neaktuální. Pokud se noví vládcové zmocňují nějaké ideologie, je to ideologie, která čím dál tím více nabývá charakteru populismu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Lidu je dost, rozumu je málo. (Slovenská koalice: Mečiar, Fico, Slota) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Lidu je dost, rozumu je málo. (Slovenská koalice: Mečiar, Fico, Slota) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Ivan Krastev

je politolog, žije v Sofii. Je předsedou Centra liberálních studií v Sofii a šéfredaktorem bulharského vydání časopisu Foreign policy. Jednou z posledních knih vydaných v angličtině je Shifting Obsessions: Three Essayes on the Politics of Anticorruption (2004, CEU Press).

Je v demokracii zakázané apelovat na lidské vášně?„Svět obchází strašidlo: populismus. Když před deseti lety získaly nové národy nezávislost, zněla otázka: kolik z nich bude komunistických? Tato otázka byla tehdy úplně na místě, dnes je však poněkud neaktuální. Pokud se noví vládcové zmocňují nějaké ideologie, je to ideologie, která čím dál tím více nabývá charakteru populismu.“

Toto konstatovali Ghita IonescuErnest Gellner před čtyřiceti lety. Uplynul jistý čas, během něhož „populismus“ nejprve vymizel a poté se znovu vynořil jako globální fenomén našich dnů. Dnes, podobně jako tehdy, je význam populismu nepochybný, přestože ani tehdy nebylo zcela jasné – stejně jako dnes –, co to vlastně je.

Chávez a Kaczyński

Koncept „populismu“ vznikl původně v důsledku protestního hnutí amerických farmářů koncem devatenáctého století, v tomtéž čase se vynořil i mezi ruskými „narodniky“. Později se začala tímto pojmem označovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].