Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Národní blob a demokracie

Cenná je diskusní vřava okolo projektu nové Národní knihovny a znovu potvrzuje, jak užitečná je demokracie, jelikož se můžeme v úsudku tak snadno mýlit.

Autor fotografie: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Autor fotografie: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Alexander Tomský

(1947) je konzervativní filozof. Vystudoval na přelomu šedesátých a sedmdesátých let London School of Economics. Posléze přednášel politologii v ústavu Keston College. Po návratu do Čech se stal ředitelem vydavatelství Academia a následně nakladatelství Národního divadla.

Cenná je diskusní vřava okolo projektu nové Národní knihovny a znovu potvrzuje, jak užitečná je demokracie, jelikož se můžeme v úsudku tak snadno mýlit. Teď už víme, že konkurz byl neregulérní, protože byla diskvalifikační pravidla změněna, takže nejprve striktně omezovala konkurenci a nakonec neplatila pro vítězný projekt. Víme dokonce, kdo za tenhle podvod zodpovídá. Buď vládne princ, nebo principia. Předsedkyně poroty se diví, že by měla být diskvalifikována jen proto, že je bývalou milenkou projektanta.

Všichni zúčastnění se diví, že měl být nejdříve vypracován generální plán Letné, a teprve do něj organicky vkloubena stavba. Laik žasne, že je stavba neekologická, daleko od metra a předstírá, že je dostupná autem (v Praze přibývá 15 000 aut ročně a na Letné bude brzy vjezd do podzemí). Existují i pochyby o její technické funkčnosti jako knihovny. A ta estetika! Zastaralá améba jako by se vyloupla z éry bakelitového věku. Nejde tak trochu o vetřelce z vesmíru, jak praví lidová moudrost? Odborníci zklamali.

Přehmaty humanistické inteligence

A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].