Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Klausův boj za demokracii

Česká společnost nepochybně potřebuje zásadní debatu o zdejší policii, státních zástupcích i soudech.

Česká společnost nepochybně potřebuje zásadní debatu o zdejší policii, státních zástupcích i soudech. Zkrátka o tom, jak se zde vymáhá právo. Nelogické a protichůdné verdikty, zbabělost vyšetřovatelů i státních zástupců jít po krku mocným, zbytečné protahování sporů – to vše tuto zemi trápí. Možná je to největší téma současnosti – větší i než ekonomické reformy.

To nejhorší, co ale takovou diskusi mohlo potkat, je výrok prezidenta Václava Klause:„Občané České republiky prohrávají s naší soudcovskou mocí a já to považuji za velké ohrožení demokracie v naší zemi.“

Reagoval tak na verdikt Ústavního soudu, který znovu označil zásah prezidenta do chodu Nejvyššího soudu za protiústavní.

Případ je známý, tak zjednodušeně: Klaus se nejdříve pokusil odvolat šéfku Nejvyššího soudu (NS) Ivu Brožovou a Ústavní soud jeho postup označil za neplatný. Pak se Václav Klaus pokusil dosadit do vedení NS bývalého ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše a i to nyní ústavní soudci odmítli.

Václav Klaus je ve funkci prezidenta od roku 2003, od té doby jsme podobné ataky na soudní moc slyšeli několikrát. Teď zaútočil dokonce na nejvyšší justiční instanci. Ani jednou jsme však neslyšeli argumenty, fakta či analýzy, o které se opírá. Emotivně promluví do televizních kamer, jen když se jedná o přelíčení, které se týká bezprostředně jeho. Nezní přesvědčivě, když tvrdí, že vede boj za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].