Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Výstavy

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tomáš Císařovský: Zatmění, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, 26. 7.–7. 10.

Když kurátor Martin Dostál charakterizuje přístup Tomáše Císařovského (1962) k vlastní tvorbě v pozvánce na jeho novou výstavu, píše, že ho „malování především ohromně baví“. Bodejť by nebavilo, když mu jde tak dobře od ruky. Expozice zahrnuje Císařovského práce z posledních pěti let. Jde jak o netradiční pohledy na českou nekultivovanou, respektive nekultivovaným jednáním poničenou krajinu z nového cyklu Prázdniny v Čechách, tak o autorovy tradiční figurativní malby, ve kterých se v poslední době pustil do jemně ironického tepání do klíčových momentů našich dějin typu Goebbelsova návštěva Prahy či duet Karla Gotta s Karlem Krylem před zaplněnou Letnou. Reprízu si výstava letos na podzim odbude ve Východočeské galerii v Pardubicích.

Vladimír Havrilla: Ten Minutes, Galerie Mánes, Praha, 3.–30. 8.

Název výstavy čtyřiašedesátiletého slovenského výtvarníka odkazuje k jeho přesvědčení, že návštěvník si dokonalé dílo vychutná tehdy, pokud na něj bez jakýchkoli rušivých vlivů hledí právě deset minut. Havrilla je na slovenské scéně zásadním výtvarným zjevem. Jako jediný po invazi demonstrativně vystoupil z výtvarného svazu, dvacet let se pohyboval v disentu a undergroundu, přátelil se s Jánem Langošem, Dominikem Tatarkou, Františkem Mikloškem, řadu nocí strávil ve vyšetřovací vazbě. Kreslil, maloval, vytvořil několik experimentálních filmů na „osmičku“, na sklonku režimu pro sebe objevil počítač a virtuální realitu. „Havrilla potřebuje k životu tři věci: umění, tenis, New York. Pořadí se často mění. Všechno ostatní ho obtěžuje. A tak není divu, že autor není známý široké veřejnosti ani doma na Slovensku,“ píše o autorovi Dušan Brozman, kurátor Havrillovy expozice v Mánesu, která by toto snad mohla poněkud napravit.

Rudolf Kremlička, Místodržitelský palác, Moravská galerie v Brně, 3. 8.–4. 11.

Repríza projektu Galerie hl. města Prahy, který loni poprvé řádně představil dílo Rudolfa Kremličky (1886–1932). Jednoho z průkopníků moderní české malby, jenž se dosud držel tak trochu ve stínu slavnějších kolegů.

Poklady keltských žen – doteky naší minulosti, Lobkovický palác na Pražském hradě, Národní muzeum, Praha, 2. 8.–14. 10.

V blízkosti svatovítské hrobky českých králů se na Pražském hradě odehraje velká expozice přibližující životy těch, kteří tu byli ještě dávno před Přemyslovci. Ve spolupráci s francouzským Musée de Bibracte a německým Archäologiepark Wederath-Belginum se zájemcům představují výsledky archeologického bádání o éře doby železné v Evropě. K vidění bude podle pořadatelů „barvitý obraz životního cyklu, počínající narozením, dětským obdobím, řadou následných životních fází až po pohřeb, ale i účast žen v rituálních aktivitách, diplomacii či náboženství. Archeologické nálezy jsou kombinovány s písemnými prameny a antropologickým materiálem odrážejícím vliv každodenních aktivit na zdravotní stav a to vše na pozadí regionálních a chronologických nálezových situací.“

Josef Divín: Léta vrásek, Zbrašovská aragonitová jeskyně, Teplice nad Bečvou, 1. 8.–30. 9.

V opravdu netradičním podzemním prostoru temné aragonitové jeskyně proběhne letní výstava skleněných plastik studenta, který se učí v ateliéru Vladimíra Kopeckého na pražské VŠUP.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2007 pod titulkem Výstavy