Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Ty nejlepší knihy pro tento týden.

Rudyard Kipling: Písně mužů, přebásnil Otokar Fischer, Primus, 131 stran

Dvojjazyčný výbor Kiplingových mužných básní doplněný dobrodružnými ilustracemi Zdeňka Buriana. Ocitujme z básně Veliké lodi 1914–1918: „Proč chcete zas vyplout, vy veliké lodi,/ s tím anglickým uhlím tam na vodní step?/ My pro maso plujem ti, pro sýr a jablka,/ my přivezem vejce a máslo i chléb.“

Počátky staročeské mystiky, Dauphin, 131 stran

„Divné slyšáno jest v naší zemi. Dřieve Buóh v Zákoně starém s velikú hrózú mluvil k lidu moc svú lidem ukazuje, a teď již tíše mluví chtě své ukázati milosrdie. A toť jest viděnie ono Eliášovo, ješto viděl, ano jde najprv duch hrozný hory a skály převracuje; potom viděl pochotné tiché počesie, a tu byl Hospodin,“ tak přeložil Tomáš ze Štítného (zhruba 1333–1409) úvod předmluvy Zjevení svaté Brigity. Jeho text byl v roce 1948 zařazen do drobné studie, která nabízí pohled do naší nábožensko-mystické literatury druhé poloviny XIV. století. Nyní kniha vychází znovu, přizpůsobená současné pravopisné normě.

Milena Hübschmannová ve vzpomínkách, Romea, 120 stran

Na zakladatelku československé romistiky, mimořádnou ženu, která osobně i profesně významně zasáhla do jejich životů, vzpomínají sourozenci, studenti a spolupracovníci. Vyzdvihují její činorodost, široký záběr ve všem, co se týkalo Romů, zásluhy ve sběru lidové slovesnosti i eroduci v oblasti romské lingvistiky. Pestrobarevná knížka přináší neznámé fotografie i řadu anekdot, které vědkyni ukazují v často humorném a výsostně lidském světle.

Renata Kalenská: Lexikon Otakara Motejla, NLN, 372 stran

Někdejšího advokáta, soudce, ministra spravedlnosti a nynějšího veřejného ochránce práv zpovídala redaktorka Lidových novin v průběhu posledních tří let. Nevznikl z toho knižní rozhovor, ale půvabný lexikon se stovkou hesel. „Zjistil jsem, že jsem schopen vypít tři litry vína a nic moc mi to nedělá. Jen je mi špatně od žaludku. Pak už to byla profesionální deformace – nechtěl jsem se dostat do konfliktu se zákonem kvůli alkoholu za volantem,“ dočteme se u hesla Rum.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2007 pod titulkem Knihy