Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Spaste se, Murdoch se blíží

Na počátku tohoto roku jsme od mediálního mogula Ruperta Murdocha dostali nečekané doznání.

Fotografie: Rupert Murdoch. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Rupert Murdoch. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na počátku tohoto roku jsme od mediálního mogula Ruperta Murdocha dostali nečekané doznání. Seděl na davoském fóru ve Švýcarsku, nohu přes nohu, a na otázku, zda nějak ovlivňoval vnímání irácké války, s úsměvem odpověděl: „Zkusili jsme to. Zásadně jsme podporovali Bushovu politiku na Středním východě, ale byli jsme kritičtí ke způsobu jejího provedení.“ Nikdo nečekal takovou upřímnost, překvapení to však pro nikoho nemohlo být. Během příprav invaze v roce 2003 všech jeho 175 novin po celém světě více či méně volalo po vojenském útoku.

S nezávislostí obsahu médií na vlastníkově názoru má Murdoch vůbec celoživotní problém. Velká slova o nezávislosti a objektivitě novin používá pouze tehdy, pokud to neškodí jeho byznysu nebo to neodporuje jeho politickému přesvědčení, takže prakticky jen u konkurence. Jeho tažení proti liberálnímu smýšlení v USA se stalo už pojmem. Svůj heroický boj proti liberální (rozuměj vůči republikánům kritické) novinařině kdysi ironicky formuloval: „Tak kromě ABC, CBS, NBC, MSNBC, CNN, New York Times, Washington Post a asi další stovky novin zde vidím jen velmi málo liberální zaujatosti v médiích.“ Není tak divu, že jeho poslední akvizice vyvolala více pozornosti, než se běžně u jeho úspěšných obchodů stává.

Wall Street Journal (WSJ) dostal od Murdocha nabídku, kterou sám list označil jako nepřátelské převzetí. Pro vlastníky, rodinu Bancroftů, by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].