Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Socialisté přeskakují sami sebe

Je to jeden z nejambicióznějších plánů v české politice.
Má vlastně jen jednu chybu, svého autora.

Fotografie: Modernizuji, tedy jsem. • Autor: Respekt
Fotografie: Modernizuji, tedy jsem. • Autor: Respekt

Je to jeden z nejambicióznějších plánů v české politice. Má vlastně jen jednu chybu, svého autora. Ale i jemu může přerůst přes hlavu.

Když se před zdejšími lidmi vysloví pojem „politická strana“, vyvolává to podobnou reakci, jakou mívá mořská ryba fugu ve stavu ohrožení. Nafoukne se a naježí. Více než tři čtvrtiny Čechů si myslí, že do stran se vstupuje jen kvůli osobnímu prospěchu, stejné množství se pak domnívá, že partaje jsou totálně zkorumpované. Třetina lidí by navíc s klidem politické strany rovnou zrušila a dalších dvacet procent zatím neví, jestli si to přát, nebo ne. Dodávat po těchto číslech, že zdejší systém má problém, je téměř zbytečné.

Sociální demokraté se rozhodli tento nepříjemný stav změnit a o víkendu chtějí na svém sjezdu projednat zásadní transformaci. V krátkosti jde o to, že by se v ČSSD měla posílit přímá volba, a to jak při výběru vedení, tak i při sestavování kandidátek do sněmovny či krajů. Tím by se měl změnit dojem, že o životě stran rozhoduje jen neprůstřelná skupinka politiků. Také by měl vzniknout jakýsi institut přátel sociální demokracie, kde by mohli být lidé, kteří mají odpor k partajním legitimacím, ale mají chuť ovlivňovat politiku. Jinak řečeno, ČSSD chce vyhlásit do světa, že není zapouzdřenou, ale otevřenou stranou.

Tak kudy?

O potřebě provětrat ČSSD se nemluví od roku 1989, ale od roku 1921, kdy se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].