Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Policie zatkla mladého muže, který se přiznal, že jako sanitář havlíčkobrodské nemocnice zavraždil během několika málo měsíců osm pacientů vpichem léku proti srážení krve. Trestní oznámení nemocnice bylo napsáno velmi mlhavě, takže náš procesualista neshledal, že by v tomto případu bylo nutné dělat nějaké neodkladné kroky – a pak na tři týdny až do konce listopadu onemocněl, vysvětlil východočeský policejní šéf Petr Přibyl, proč jeho lidem trvalo dva měsíce od upozornění špitálu, než podezřelého zdravotníka vzali do vazby.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Policie zatkla mladého muže, který se přiznal, že jako sanitář havlíčkobrodské nemocnice zavraždil během několika málo měsíců osm pacientů vpichem léku proti srážení krve. Trestní oznámení nemocnice bylo napsáno velmi mlhavě, takže náš procesualista neshledal, že by v tomto případu bylo nutné dělat nějaké neodkladné kroky – a pak na tři týdny až do konce listopadu onemocněl, vysvětlil východočeský policejní šéf Petr Přibyl, proč jeho lidem trvalo dva měsíce od upozornění špitálu, než podezřelého zdravotníka vzali do vazby; sériový vrah byl mezitím propuštěn z brodské nemocnice a našel si novou práci v nemocnici v Jihlavě. Začal advent. V parku před Hlavním nádražím v Praze rozkvetly sedmikrásky. Uplynuly dva tisíce let od pokusu Římanů vtáhnout se svými legiemi na území dnešního Česka. V Praze rapoval K’Naan. V nymburské továrně Changhong Europe zahájili výrobu plazmových televizí. Po šestileté přestávce a na protest proti nekončícím poruchám „kolaudované“ atomové elektrárny Temelín uspořádalo rakouské Hnutí za jadernou bezpečnost opět blokádu česko-rakouského hraničního přechodu v Dolním Dvořišti. Pravnučka Ferdinanda Habsburského kněžna Sofie z Hohenbergu se obrátila na české soudy s žalobou o vydání Konopiště. Poslanec Miloš Melčák oznámil, že už má dost „nátlaku a zastrašování“ a odešel z parlamentního klubu ČSSD. Hypoteční banka začala nabízet hypotéky se čtyřicetiletou splatností. Evropští klimatologové zveřejnili zprávu, že Alpy zažívají nejteplejší období za posledních 1300 let a že zimní cestovní ruch „čekají velké problémy“. K podobným studiím jsme skeptičtí. Kdybychom jim věřili, nemohli bychom investovat 104 miliony korun do dalšího rozvoje, jak se teď stalo, komentoval ve sdělovacích prostředcích zprávu vědeckého týmu šéf nového lyžařského eldoráda Skiareál Lipno Luboš Krejza.

Vesmírné sondy odhalily, že na Marsu je voda. Pražská burza vylétla na historické maximum – 1586 bodů indexu PX. Jen 38 procent občanů Litvínova se účastnilo referenda, ve kterém měli rozhodnout, zda nechají své město pohltit dolem Mostecké uhelné, nebo ne; díky nízké účasti není zamítavý výsledek referenda platný. Vláda získala souhlas sněmovny se svým plánem vyslat české vojáky i do mírové mise OSN v Libanonu. Vnitro dalo výpověď osmi bývalým příslušníkům StB, kteří celých sedmnáct polistopadových let spravovali archiv dosud nezveřejněných spisů StB. Gallupův institut provedl mezinárodní šetření korupce a z výsledků vyplynulo, že mezi zeměmi EU se nejvíce uplácí v Česku; česká zkorumpovanost v průzkumu institutu překonala pákistánskou i indickou. Výběrová komise byla už dokonce měsíc na dovolené v Japonsku a vypadalo to beznadějně. Ale pak jsme dokázali tamní ministryni zdravotnictví přesvědčit, že naše výrobky jsou kvalitnější – a proto jsme uspěli, popsal Hospodářským novinám šéf firmy Linet Zbyněk Frolík, jak jeho podnik přelstil japonskou konkurenci Paramount Bed a po castrovské Kubě získal i zakázku na 25 tisíc nemocničních postelí pro Venezuelu Huga Cháveze. Po vyhodnocení letošních čísel dospěli statistikové k závěru, že Čechům i jejich dětem stále víc chutná alkohol. Reprízu slavné bitvy u Slavkova opět jako v roce 1805 vyhráli Francouzi. Začalo očkování proti rakovině děložního čípku. Evropská komise oznámila, že kvůli obrovským rozpočtovým schodkům české šance na přijetí společné evropské měny mizí v nedohlednu, a průzkum agentury STEM odhalil, že zdejším občanům tento vývoj nevadí: plné dvě třetiny z nich totiž věří, že život bez společné evropské měny „nebude mít pro Česko nepříznivé hospodářské důsledky“. Je to historické rozhodnutí – svoboda pohybu v Unii už platí pro všechny, komentoval ministr vnitra Ivan Langer bruselskou dohodu o připojení nových členských států EU k schengenskému prostoru, což jejich obyvatelům od příštího Silvestra umožní přecházet evropské hranice kdekoli a zcela volně bez pasu či občanského průkazu. Před budovou soudu v centru Brna padl náhle k zemi mrtvý bezdomovec. Zemí jako vždy v tento čas prošel Mikuláš s čerty a anděly. Sdružení vodárenských firem dalo spotřebitelům na vědomí, že od Nového roku zdraží voda, a noviny přinesly zprávu, že vánoční jmelí přináší věštecké sny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2006 pod titulkem Minulý týden