Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč Lucie raději skočila z okna?

Špatný start a ještě horší cíl. Nad koncem jednoho zpackaného osudu se vznášejí otazníky.

Špatný start a ještě horší cíl. Nad koncem jednoho zpackaného osudu se vznášejí otazníky.

Když v Polsku před nedávnem spáchala sebevraždu dívka, kterou ve škole osahávali spolužáci a nahrávali to na mobil, spustilo to v zemi revoluci. Vláda hovořila o nutnosti pevné ruky na školách, zákazu mobilů, povinné uniformě a kamerách, až si čtenář novin začínal říkat, jestli už toho není příliš. Když teď v Ostravě skočila z osmého patra patnáctiletá dívka, byli jsme svědky opačného extrému. Přestože děvče raději volilo smrt než návrat do pasťáku, odkud utekla, nikdo nepátrá po tom, čeho děsivého se tam tak bála. Včetně ministerstva školství, pod které ústav spadá.

Problémová dívka

Sídliště Ostrava-Hrabůvky nenaplní v listopadu asi nikoho optimismem. Za vítkovickými fabrikami vás tramvaj vyhodí před nákupním centrem Luna. Slabě mží, všude kolem vládne panel a beton. Na ředitelství místní polikliniky o neštěstí z minulého týdne nic nevědí, paní vrátná u vchodu má ale lepší informace. Prarodiče Lucky, která by minulý týden oslavila šestnácté narozeniny, bydlí kousek odtud – v hotelovém domě Vítek. Z diagnostického ústavu Lucka utekla právě k nim. A právě z jejich bytu v osmém patře pak minulou neděli vyskočila, když si ji přijeli vyzvednout a odvézt do pasťáku policisté, které přivolal dědeček.

Nedá se říct, že by Lucie měla v životě zrovna kliku. Otec o ni nejevil zájem, matka pobývá dlouhodobě v psychiatrické léčebně.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].