Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

I Gruzie má svou zbraň

Co schází Rusku k plnému statusu velmoci? Členství ve WTO. Na čem vázne i po dohodě Putina s Bushem? Na Gruzii. Tbilisi může svým vetem vzdorovat ruskému tlaku.

Co schází Rusku k plnému statusu velmoci? Členství ve WTO. Na čem vázne i po dohodě Putina s Bushem? Na Gruzii. Tbilisi může svým vetem vzdorovat ruskému tlaku.

Když se George Bush na cestě do Hanoje zastavil na snídani s Vladimirem Putinem v Moskvě, agentury přinesly zajímavou informaci: Bush prý poté uvedl, že už nic nebrání vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). A přece brání. Gruzie už měsíc a půl trpí ruskou blokádou, ale tím spíše je jako členský stát WTO rozhodnuta použít své právo veta.

Obchodovat podle smlouvy

Tbilisi argumentuje způsobem typickým pro situaci na severním Kavkaze. Jak uvedl v Bruselu premiér Zurab Nogaideli, Gruzie bude se vstupem Ruska souhlasit až poté, co Moskva splní dohodu podepsanou s Tbilisi v roce 2004. Ta stanoví, že ruské zboží se do Gruzie bude dovážet jen přes oficiální přechody mezi dvěma státy. Jinými slovy – se separatistickými oblastmi, Abcházií a Jižní Osetií, musí Rusko obchodovat pouze přes Gruzii.

Problém je v tom, že Abcházie i Jižní Osetie jsou fakticky okupovány ruskými „mírovými“ silami. Ty tam pomáhají udržovat stav nastolený s vydatnou pomocí Moskvy počátkem 90. let. V té době se od Gruzie, už tehdy silně orientované na Západ, obě zmíněné autonomní provincie odtrhly. Moskva dodala separatistům zbraně a po vytlačení regulérních gruzínských sil i vyhnání Gruzínů (v Abcházii tvořili před válkou 83 %) donutila pokořené Tbilisi k přijetí &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].