Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.stellaawards.com

Každý už jistě někdy slyšel o podivných soudních sporech v USA, zemi, kde zákazník může vysoudit odškodné od výrobce mikrovlnky, protože v návodu nebylo uvedeno, že trouba není určena k sušení psů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Každý už jistě někdy slyšel o podivných soudních sporech v USA, zemi, kde zákazník může vysoudit odškodné od výrobce mikrovlnky, protože v návodu nebylo uvedeno, že trouba není určena k sušení psů.

Nejspíš jste si také kladli otázku, zda to nejsou jen historky pro zasmání. Odpověď lze najít na stránkách založených na počest Stelly Liebeckové, které musela firma McDonald’s zaplatit přes půl milionu USD za to, že se opařila jejich kávou. Tvůrci stránek sestavují každoročně žebříček těch nejbizarnějších soudních pří.

Můžete se tak dočíst třeba o paní Wanitě Youngové z Colorada, jež žalovala dvě 18leté studentky za to, že po večerech nezištně pekly sušenky a v krabicích s přáníčky je tajně kladly na práh domů v sousedství. Pak ale zaklepaly na dveře paní Youngové, kterou zvuk údajně vyděsil k smrti. Youngovou ani písemná omluva obou „pachatelek“ nepřiměla žalobu stáhnout. Za utrpěnou psychickou újmu vysoudila odškodné 930 dolarů.

Podivuhodná byla i loňská žaloba Rhondy Nicholsové z Illinois na obchodní dům Lowe’s: před jeho dveřmi do ní totiž narazil letící pták. Rhonda viní firmu z toho, že nezabránila ptákům pronikat do okolí prodejny ani nerozmístila cedule varující před podobnými střety. Žádala přitom odškodné přes 75 tisíc dolarů za zranění, která měla postihnout její hlavu, mozek, krk, svaly, kosti, nervy, šlachy, neurologické funkce a rozlišovací schopnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].