Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Gusenbauer jako Lazar

Prohlásí-li vlivný magazín Der Spiegel o nějakém politikovi, že „má karmu pozdního sovětského kádrováka“, nelze to považovat za prognózu úspěchu. Předseda rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Alfred Gusenbauer, jemuž byla vzpomínaná charakteristika určena, ale dokázal první říjnovou neděli pravý opak.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Prohlásí-li vlivný magazín Der Spiegel o nějakém politikovi, že „má karmu pozdního sovětského kádrováka“, nelze to považovat za prognózu úspěchu. Předseda rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Alfred Gusenbauer, jemuž byla vzpomínaná charakteristika určena, ale dokázal první říjnovou neděli pravý opak. Překvapivé volební vítězství jeho strany ukončilo nejen šestiletou reformní vládu konzervativce Wolfganga Schüssela, ale zároveň i projekt „politického obratu“, který v roce 2000 zametl s letitou velkou koalicí sociálních demokratů a lidovců i jimi uplatňovaným proporčním systémem. Volební vítěz Gusenbauer by sice určitě preferoval koalici se Zelenými, ale ta by neměla většinu v parlamentu, tudíž už oznámil, že chce vládnout spolu s lidovci. Co můžeme čekat od muže, který má našlápnuto stát se jedenáctým kancléřem druhé Rakouské republiky?

Bruno Kreisky, to byly časy

Životní příběh Alfreda Gusenbauera zapadá do schématu, s nímž levicové strany v kampaních „prodávají“ autentičnost svých kandidátů. Vyrůstal v prostých poměrech v dolnorakouském Ybbsu, jeho otec pracoval jako dělník v elektrárně, matka jako uklízečka. V dětství si přivydělával na kapesné tím, že ministroval u místního faráře. Po absolvování gymnázia začal nejprve studovat práva, později přesedlal na filozofii a politologii. Politicky angažovat se začal v 70. letech, a to nejprve v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].