Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Ostrava není černá. Tak jaká je?

Do Ostravy se divadelní režisér Radovan Lipus přistěhoval před patnácti lety. Tehdy město vnímal coby „neskutečnou, nesrozumitelnou scénu zabydlenou tisícovkami aktérů, scénografii k nejrůznějším žánrům od antické tragédie přes vaudeville až k filmovému hororu“.

Fotografie: Takhle se tu maká. Dokud nám ten podnik nezavřou. • Autor: Respekt
Fotografie: Takhle se tu maká. Dokud nám ten podnik nezavřou. • Autor: Respekt

Do Ostravy se divadelní režisér Radovan Lipus přistěhoval před patnácti lety. Tehdy město vnímal coby „uhranutý a žasnoucí divák“ jako „neskutečnou, nesrozumitelnou scénu zabydlenou tisícovkami aktérů, scénografii k nejrůznějším žánrům od antické tragédie přes vaudeville až k filmovému hororu“. Rozhodl se, že se v tomhle „živém divadle“ nepřiřadí k záplavě anonymních herců, a vybral si sólový part, který na ostravské scéně nelze přehlédnout: roli hlavního interpreta jejího genia loci. Jak ukazuje Lipusova čerstvá kniha Scénologie Ostravy, do své postavy se dokáže vžít přesvědčivě, nicméně jeho dramatické kreace bychom měli brát s rezervou.

Haldy měl stvořit Bůh

Ve své studii, již mu nyní vydalo nakladatelství Kant, Lipus píše, že mu nové město (pochází z nedalekého Těšína) zpočátku připadalo „děsivé“, „špinavé“, „páchnoucí“ a „nepřehledné“. Už z prvních stránek jeho průvodce ostravským prostorem s unikátním komplexem industriálních staveb je ale zřejmé, že právě tyhle zdánlivě negativní přívlastky dělají z Ostravy to, čím je tak fascinující. Právě v prostředí předem očekávaných východisek a závěrů je Lipus pevný v kramflecích. Sám si sice v úvodu stěžuje, že je Ostrava obklopena až příliš mnoha klišé (nemůže být „černá“, když má největší plochu zeleně na jednoho obyvatele ze všech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].