Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Začaly spory o televizi budoucnosti

Rozjezd digitálního vysílání zabrzdil soud. Právem. Rozhodnutí o udělení licence provází chaos. Invaze prvních čistě digitálních stanic, ohlášená původně na jaro 2007, se odsune minimálně o několik měsíců, možná i let.

Rozjezd digitálního vysílání zabrzdil soud. Právem. Rozhodnutí o udělení licence provází chaos.

Start digitální revoluce v tuzemském televizním éteru je od minulého týdne opět v nedohlednu. Invaze prvních čistě digitálních stanic, ohlášená původně na jaro 2007, se odsune minimálně o několik měsíců. A je dokonce možné, že zdržení nástupu konkurence pro současné televizní kanály budeme počítat na roky. Soud totiž ve středu vyhověl žalobě TV Nova a zrušil licence, které na jaře dostalo šest nových digitálních stanic. Z rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která vítěze vybírala, prý není patrné, proč si vybrala zrovna je.

Vím, že to proběhlo

Na první pohled je ten spor jasný. Na jedné straně stojí mocná Nova, které se nechce s nikým dělit o miliardový reklamní koláč, a tak zdržuje digitalizaci jak může. Na druhé straně šest televizí (plnoformátové stanice Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA), které na jaře dostaly licenci, investovaly stamiliony do rozjezdu a teď tápou v nejistotě, co bude dál. Minimálně do října, kdy rada znovu rozhodne.

Není pochyb o tom, že největší tuzemská komerční televize, která do soutěže neúspěšně přihlásila celkem osm projektů (a na dva digitální kanály má nárok automaticky ze zákona), by si ráda držela co největší zisky z reklamy. A že by jí v tom zpoždění startu digitálního vysílání (zkombinované s faktem, že od ledna 2008 bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].