Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Mr. Xbox se dere ke kormidlu

Za dva roky končím, oznámil v polovině června Bill Gates, šéf společnosti Microsoft. Chce tímto krokem získat více času na charitativní činnost. Co Gatesův krok přináší?

Za dva roky končím, oznámil v polovině června Bill Gates, šéf společnosti Microsoft. Chce tímto krokem získat více času na charitativní činnost. Zakladatel softwarového gigantu sice neopouští svoji firmu úplně, přesto už nebude mít na řadu strategických rozhodnutí takový vliv, jako měl dosud.

Co Gatesův krok přináší? Každému něco jiného: akciové trhy zareagovaly tím, že hodnota akcií Microsoftu přechodně stoupla, což vzbuzuje otázku, nakolik je nyní Gates pro Microsoft přínosem. Zákazníci se mohou těšit na zostření konkurence v některých oblastech počítačového průmyslu, kde firma s Gatesem v čele zaspala; a mezi předními manažery Microsoftu se zřejmě naplno rozhoří dosud jen doutnající soupeření o to, kdo získá rozhodující vliv.

Pro děti nevhodné

Boj o moc se rozbíhá v situaci, kdy Microsoft nadále zůstává největší počítačovou firmou světa. Hodnota balíku jeho akcií činí 245 miliard dolarů, což je téměř dvakrát více než u „dvojky“ na trhu, společnosti IBM. Zároveň ale zápasí s nemalými problémy. Gates a jeho programátoři prosluli především jako tvůrci operačního systému Windows, známých „oken“. Z jejich dílny pochází také například balík kancelářských programů Microsoft Office, jehož součástí je i textový editor Word. Firma se zkrátka specializuje na vývoj tradičního softwaru pro osobní počítače a notebooky. A to už zdaleka není tak jednoznačně lukrativní podnikání jako dřív.

Počítače dnes už totiž neslouží jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].