Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Obludy na Eurovizi

Velké překvapení zažili předminulý víkend diváci největší evropské hudební soutěže Eurovize na olympijském stadionu v Athénách.

Fotografie: Evropa našla superstar. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Evropa našla superstar. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Velké překvapení zažili předminulý víkend diváci největší evropské hudební soutěže Eurovize na olympijském stadionu v Athénách. Čekalo se, že miliony fanoušků ze šestadvaceti států zvolí v televizním finále jako obvykle nějaký ten dlouhonohý pop idol, stal se ale pravý opak. S vůbec nejvyšším dosaženým skóre v historii totiž zvítězila finská heavymetalová kapela Lordi složená ze samých oblud. Vypadá to, že soutěž se po padesáti letech existence otevírá novým stylům.

„Svatí jsou za téhle noci hříšníků ochromení/ ovečky ztraceny bez naváděcího světla/ zdi se hřmotem padají/ kameny se valí/ přichází apokalypsa,“ hřímá za zvuku nabustrovaných kytar a ohlušujících bicích frontman Lordi ve vítězné písni Hard Rock Hallelujah. Umně přitom roztahuje velká satanská křídla na svých zádech. Celá kapela je navlečená v latexových maskách připomínajících nestvůry z Pána prstenů. Muzikanti vypadají skutečně odporně, ale oproti show regionálních popových hvězdiček působí jejich metalové divadýlko jako osvěžující vánek. „Naše vítězství ukazuje, že Evropa na tom není ještě tak špatně,“ nechal se slyšet frontman Lordi hned po vyhlášení výsledků.

Hudební soutěž Eurovize pořádá Evropská vysílací unie (EBU), což je sdružení většinou evropských veřejnoprávních televizních a rozhlasových stanic. Letos se jedná už o 51. ročník. Soutěž si za dobu svého trvání nevydobyla zrovna dobrou reputaci. Národní kola vyhrávají sterilní popové hvězdičky, jejichž sláva obvykle zaniká rychle po vyhlášení výsledků. Vítězné osobnosti na tom nebývají o mnoho lépe. Existují samozřejmě výjimky, jako například švédská ABBA, která odstartovala svou hvězdnou kariéru vítěznou písní Waterloo v roce 1974, nebo Švýcarka Céline Dion, jež vyhrála v roce 1988. Popularita soutěže v posledních letech rapidně roste s tím, jak se do Evropy integrují nové a nové země. Zejména baltské státy, Balkán, Ukrajina nebo Turecko. Počet diváků sledujících finále již přesahuje 100 milionů. Je však třeba dodat, že v některých zemích sledují diváci soutěž z poněkud paradoxních důvodů. Například ve Velké Británii Eurovizi už pětadvacet let moderuje Terry Wogan známý svými ironickými poznámkami na účet pokleslého popu. Britové soutěž milují právě kvůli němu.

A jak je to s naší účastí? Zatím jsme se do hudební soutěže nezapojovali, ale to se má brzy změnit. „Mohu vám potvrdit, že příští rok se Eurovize zúčastníme. Přihlášku jsme už podali, tým vytvoříme v létě,“ říká mluvčí České televize Martin Krafl. Podle něj se chtěla ČT zapojit už dřív, ale byla přetížena přípravou jiných monstr akcích, například soutěží Největší Čech. Kromě vysoké sledovanosti má účast přinést zvýšení prestiže naší země a propagaci české kultury. Jak to všechno nakonec dopadne, ale není ještě zdaleka jasné. Oblud na hudebním poli tady máme hodně, jen jestli z nich národ dokáže správně vybrat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2006 pod titulkem Obludy na Eurovizi