Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Strašák se Lukašenkovi hodí

Polské angažmá na podporu aktivních odpůrců režimu Alexandra Lukašenka je známé. Poslední dobou ale vzrůstá nervozita Minsku. Polsko se prý snaží destabilizovat poměry na východ od svých hranic a podílí se na organizaci dalších „barevných revolucí“, tvrdí Lukašenkův režim.

Zatčený bývalý velvyslanec. Konzul zbitý k smrti. Ambasador odvolaný „na konzultace“. Tak vypadá špička ledovce polsko-běloruských vztahů.

Polské angažmá na podporu aktivních odpůrců režimu Alexandra Lukašenka je známé. Poslední dobou ale vzrůstá nervozita Minsku. Polsko se prý snaží destabilizovat poměry na východ od svých hranic a podílí se na organizaci dalších „barevných revolucí“, tvrdí Lukašenkův režim. Úlohu exprezidenta Alexandra Kwasniewského za prosincových událostí roku 2004 v Kyjevě považuje za klíčovou, a proto vnímá Poláky jako rozvratnou sílu, která sní o sesazení Lukašenka a nastolení Milinkieviče (či jiného pro Varšavu vhodného kandidáta). Podle jeho názoru se tak Polsko nepřípustným způsobem vměšuje do vnitřních záležitostí sousední země.

Stalina na vás

V této nepříliš mírumilovné diskusi Minsk (často za asistence Moskvy) používá různé argumenty. Nechybí ani historické. Ruská a běloruská oficiální média pravidelně poukazují na negativní detaily polské minulosti. To má zdůraznit „zápornou roli“ Poláků v evropských dějinách. Hodně se píše například o polské okupační politice v západních oblastech Běloruska a Ukrajiny od středověku až do poloviny 20. století. Také se často objevují příspěvky o spolupráci polských vládních elit s nacistickým Německem. Na toho, kdo nemá o dotyčných událostech větší přehled, to může zapůsobit, a tak se postupně vytváří představa o Polsku jako věčném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].