Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Když obloha padá, pravda vám nepomůže

„To zas bude čoromoro,“ vítá zástupy publika správce klubu. Kdo zná americkou kapelu The Dresden Dolls, která to v Abatonu za chvíli rozbalí, ví, že na jeho slova dojde. Loni to tady při české premiéře zpěvačka a pianistka Amanda Palmerová tak rozpálila, že při jedné skladbě shodila klávesy z pódia.

Fotografie: Amanda: Čoromoro se Santa Clausem. - Autor: Archiv Dresden Dolls • Autor: Respekt
Fotografie: Amanda: Čoromoro se Santa Clausem. - Autor: Archiv Dresden Dolls • Autor: Respekt

Tramvaj z pražské Palmovky na libeňský kopec zaplňují zvláštní postavy. V čele sedí skupina mladíků v tmavých oblecích a buřinkách, o kousek dál stojí potetované holky s barevnými vlasy v martenskách a síťovaných punčochách. Je večer, poslední dubnová sobota a zdá se, že klub Abaton, do jehož blízkosti tramvaj míří, nabízí zajímavý koncert. „To zas bude čoromoro,“ vítá zástupy publika správce klubu. Kdo zná americkou kapelu The Dresden Dolls, která to v Abatonu za chvíli rozbalí, ví, že na jeho slova dojde. Loni to tady při české premiéře zpěvačka a pianistka Amanda Palmerová tak rozpálila, že při jedné skladbě shodila klávesy z pódia. Vrhla se však obětavě za nimi, takže píseň nakonec dohrála.

Amanda a Kálí

„Vyprodáno,“ hlásá nápis u pokladny. Část fanoušků zůstává smutně stát, chlapci v buřinkách jdou ale dál. Jako „hard core“ fanoušci nic neriskovali a lístky si koupili už dávno. Z reklamních plakátů na stěnách Abatonu na ně kromě Amandy shlíží ještě chlápek, který jako by jim z oka vypadl. Je to druhý člen kapely, bubeník Brian Viglione. Plakáty okamžitě mizí v taškách nadržených fanoušků, kteří se pomalu sunou ke koncertnímu sálu. Ve vzduchu je cítit napjaté očekávání. Než však přijdou na řadu hlavní hvězdy, vystoupí jako předskokan newyorský hudebník Thomas Truax. Skvěle zpívá příběhy o lásce, motýlech a internetu. Jeho podivuhodná show…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].