Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Irák napravuje chyby

Od soboty 22. dubna Irák staví první definitivní vládu od pádu Saddáma Husajna, kabinet vzniklý na základě přijaté ústavy a následných voleb, prostě všech atributů demokracie. Na osobě jeho šéfa se shodly dosud rozhádané politické síly, a ten má celou vládní partu představit do měsíce.

Fotografie: Mapa Respekt. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Respekt. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Trvalo to přes čtyři měsíce, přitom lidé v zemi jsou stále zabíjeni a bojí se o život. Pro jedny doklad vleklé krize po prosincových volbách, pro druhé známka toho, že vše je důkladně projednáno. Jisté je, že od soboty 22. dubna Irák staví první definitivní vládu od pádu Saddáma Husajna, kabinet vzniklý na základě přijaté ústavy a následných voleb, prostě všech atributů demokracie. Na osobě jeho šéfa se shodly dosud rozhádané politické síly, a ten má celou vládní partu představit do měsíce.

Odzbrojit, nebo zapojit milice

Čím se nový kabinet odliší od vlád přechodných, dočasných či prozatímních? Aritmeticky téměř nijak: i on odrazí šíitskou většinu – byť ne absolutní – v parlamentu. Ale v čele už nebude Ibrahím Džaafarí. Jeho pověřený nástupce a donedávna poradce Džavád Maliki pochází ze stejné etnické, náboženské i politické líhně, šíitské strany Dawa (Islámská výzva). Naděje, které se vkládají do změny v Bagdádu, se tedy netýkají ideové orientace vlády a státu. Týkají se ovšem toho, co zajímá jak prosté Iráčany, tak Bílý dům: Maliki si má poradit se sektářským násilím, má nastolit poměry alespoň jakéhos takéhos bezpečí. Právě to se Džaafarímu nedařilo, což vedlo k jeho vládnímu neúspěchu. A že tuto výzvu berou velmi vážně i ve Washingtonu, vzápětí doložila neohlášená návštěva dvou prestižních ministrů v Bagdádu. Riceová a Rumsfeld si na místě samém notovali. Aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].