Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dej si pozor, ODS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů se Milan Štěch stal znovu předsedou konfederace a premiérovo vystoupení zase potvrdilo, že pevné spojení mezi nejsilnější odborovou centrálou a českou sociální demokracií bude fungovat dál.

Fotografie: Řekni, Milane, že je třeba přitvrdit. (Paroubek a jeho Štěch) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Řekni, Milane, že je třeba přitvrdit. (Paroubek a jeho Štěch) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Premiér Jiří Paroubek žmoulá v ruce papír se svým projevem. Sedí na židli těsně vedle senátora Milana Štěcha, oba politici se tisknou k sobě, téměř rameno na rameni, usmívají se jako dva nejlepší přátelé. Tato zábavná televizní sekvence se stala jakousi mediální ikonou posledního sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ne náhodou. Na sjezdu se Milan Štěch stal znovu předsedou konfederace a premiérovo vystoupení zase potvrdilo, že pevné spojení mezi nejsilnější odborovou centrálou a českou sociální demokracií bude fungovat dál.

Odbory na naší straně

Přitom ještě před třemi lety odbory proti politice sociální demokracie ostře protestovaly, nelíbily se jim úsporné balíčky prosazované premiérem Špidlou, které podle odborářů přinášely deformu, nikoli reformu. Sjezd se opět postavil proti tlaku liberalizace a globalizace, tedy nic nového. Nové je jen to, že takto formulovaný program podpořil lídr sociální demokracie, který zároveň chválí moderní politiku britských labouristů, kteří se naopak snaží liberalizační a globalizační trendy využívat, zejména k prevenci nezaměstnanosti.

Právě na vysokou nezaměstnanost si odboráři nejvíce stěžují, a jak praví jejich motto, chtějí být „pojistkou bezpečné a dobře placené práce“. „Půjdeme se poučit ke státům, jejichž řešení jsou prokazatelně přínosná. Slovensko, Polsko nebo bývalé východní Německo nás v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].