Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 10 lety

I před deseti lety jezdily tuzemským politikům pomoci k volebnímu vítězství návštěvy z ciziny – jen byly skromnější. Místo evropských lídrů a hvězd se ve stranických centrálách často objevovali nenápadní instruktoři přijíždějící naučit kandidáty správně se oblékat, mluvit a vůbec obstát v předvolebních debatách éry masmédií.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

I před deseti lety jezdily tuzemským politikům pomoci k volebnímu vítězství návštěvy z ciziny – jen byly skromnější. Místo evropských lídrů a hvězd se ve stranických centrálách často objevovali nenápadní instruktoři přijíždějící naučit kandidáty správně se oblékat, mluvit a vůbec obstát v předvolebních debatách éry masmédií. „Když se mě někdo zeptá na školné, nestačí jen říci, že jsme proti, a ocitovat volební program. Vždy lépe působí, když třeba dodám, že znám maminku, co živí z jednoho platu dvě talentované děti, a nechci, aby se musela rozhodovat, kterému vzdělání umožní a kterému ne,“ popsala jedno takové školení Světlana Navarová ze zahraničního oddělení Lidového domu.

Kromě příprav na blížící se volby žil tehdy pražský sněm i vášnivou debatou, zda schválit, či odmítnout zákon o registrovaném partnerství. „Pokud návrh projde, nebude problém prohlásit se za homosexuála, vzít si nějakého starého pána a připravit ho o byt nebo po něm zdědit veškerý majetek,“ varoval poslance tehdejší náměstek na ministerstvu spravedlnosti Cyril Svoboda. „Pokud by to prošlo, museli bychom změnit celý balík zákonů,“ doplnil jeho stranický kolega, dnes ústavní soudce Miroslav Výborný. Poslanci pak řekli „zbytečnému zákonu, jehož cíle jde vyřešit normální notářskou smlouvou“, ne. Na změnu tohoto postoje si Svobodovi „sňatkoví podvodníci“ museli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].