Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hrozba pro zelené

„Preference Strany zelených rostou“, „Sázkaři věří v úspěch SZ ve volbách“, „ČSSD ztrácí, zelení posilují“, „Strana zelených pokořila lidovce“, to je jen pár titulků z posledních týdnů. Není divu, vždyť podle posledních průzkumů už by zelené volilo deset procent Čechů.

„Preference Strany zelených rostou“, „Sázkaři věří v úspěch SZ ve volbách“, „ČSSD ztrácí, zelení posilují“, „Strana zelených pokořila lidovce“, to je jen pár titulků z posledních týdnů. Není divu, vždyť podle posledních průzkumů už by zelené volilo deset procent Čechů. „Myslím, že vstup do sněmovny už máme jistý,“ komentovala to jihočeská představitelka SZ Dana Kuchtová. Jenže radost může být předčasná.

Je totiž dobré číst celé průzkumy veřejného mínění. Například ten od agentury STEM z března ukazuje kromě bezmála deseti procent pro zelené také rozložení ochoty jít k volbám. A tam strana Martina Bursíka na celé čáře prohrává. Třináct procent jejích stoupenců už dnes ví, že volit určitě nepůjdou. U parlamentních partají je to maximálně šest procent. Jenže dalších dvaačtyřicet procent „zelených“ voličů není rozhodnutých, jestli se k hlasovacím urnám vydá. To už je na hranici ohrožení vstupu do parlamentu.

Zelení nemusí dopadnout jako Důchodci za životní jistoty před osmi lety. Situace je jiná. Uvolnilo se místo po Unii svobody a volání po změně je silné. Zmíněná čísla však připomínají, že volby jsou stále otevřené.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].