Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co změnil poslanec Melčák

„Jestli to stihnu zpracovat a zformulovat, tak se to pokusím změnit,“ říkal v polovině listopadu poslanec ČSSD Miloš Melčák nad novým zákonem o zadávání veřejných zakázek, když mu Respekt ukazoval, jak i nový zákon umožní nastavit „veřejnou“ soutěž tak, aby již předem byl znám vítěz.

Fotografie: Melčák: „Možnosti korupce tam jsou.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Melčák: „Možnosti korupce tam jsou.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

„Jestli to stihnu zpracovat a zformulovat, tak se to pokusím změnit,“ říkal v polovině listopadu poslanec ČSSD Miloš Melčák nad novým zákonem o zadávání veřejných zakázek, když mu Respekt ukazoval, jak i nový zákon umožní nastavit „veřejnou“ soutěž tak, aby již předem byl znám vítěz.

Poslední středu před Vánoci sněmovna zákon schválila – a korupci a beztrestné vybírání svých „favoritů“ umožňuje dále. „Je to ještě horší než dřív,“ říká bruntálský podnikatel Petr Czasch, který proti korupci při zadávání zakázek už dlouho bojuje. Zákon totiž sice říká, že všechny veřejné zakázky nad dva miliony musí být zveřejněny, ale zákonodárci v hospodářském výboru – jehož je Melčák členem – navrhli, aby se pro stavební zakázky zvedla tato podmínka na šest milionů korun. „Přitom 80 procent zakázek, především u obcí, se do tohoto limitu vejde,“ upozorňuje Czasch. To je jen malý příklad.

Respekt před měsícem Melčákovi předal právě Czaschovu analýzu a poslanec, který je zpravodajem (tedy garantem) zákona, byl překvapen, kolik způsobů, jak obejít smysl zákona – jímž je znemožnit korupci a ušetřit veřejné peníze –, v něm je. „Nikdo z nás si toho nevšiml. Ale máte pravdu, ty možnosti korupce tam jsou,“ souhlasil Melčák. Jen namátkou: zákon umožňuje nezveřejnit kritéria, podle nichž výběrová komise rozhodla, či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].