Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Sto stran návodu ke korupci

Jak vyzrát na korupci? Jedna možnost je dobrými zákony. Zdejší politici zatím ale dělají vše pro pravý opak. Zákony podivuhodně flikují – a není vůbec problém, aby kdokoli úspěšně propašoval do zákona změnu, která dá vydělat miliardy korupčníkům. Předvést se to dá na novém zákonu o veřejných zakázkách, který budou v příštích dnech projednávat poslanci.

Fotografie: Kdo je proti korupci, ať zvedne ruku. (Poslanec Melčák vlevo.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo je proti korupci, ať zvedne ruku. (Poslanec Melčák vlevo.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Jak vyzrát na korupci? Jedna možnost je dobrými zákony. Zdejší politici zatím ale dělají vše pro pravý opak. Zákony podivuhodně flikují – a není vůbec problém, aby kdokoli úspěšně propašoval do zákona změnu, která dá vydělat miliardy korupčníkům. Předvést se to dá na novém zákonu o veřejných zakázkách, který budou v příštích dnech projednávat poslanci.

To ne my, to Unie!

O tom, že mít kvalitní zákon o veřejných zakázkách je alfou i omegou boje proti tahání peněz z veřejné kasy, nepochybuje asi nikdo. Podle analýzy protikorupční organizace Transparency International mizí ve veřejných zakázkách – ať už vinou korupce, neefektivity či nedostatkem přípravy a kontroly – ročně tři desítky miliard korun.

Metody, kterými se tak děje, jsou dávno dobře známé: od možnosti nevypisovat veřejné výběrové řízení, ale oslovit partu kamarádů, kteří dopředu vybranému vítězi dělají křoví, přes „nečekaně“ objevené nutné vícepráce až po ušití soutěžních podmínek na míru konkrétní firmě.

Zdá se tedy, že dobrá norma je potřeba víc než co jiného. Zatím se to ale nedaří: tomu, že schválit ji je ošemetná věc, nasvědčuje skutečnost, že nyní platný zákon prošel předloni až na šestý pokus – a jen pod hrozbou toho, že nebudeme moci čerpat evropské peníze.

Nový zákon už prošel prvním sněmovním čtením. Jeho první úskalí je vidět ještě dřív, než ho otevřeme.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].