Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

ODS vzala na milost grosstapo

Nový policejní prezident Vladislav Husák prohlásil, že se česká policie svými výsledky řadí mezi nejlepší sbory v Evropě. Ten výrok překvapil. Zdejším strážcům zákona nedůvěřuje podle průzkumů šedesát procent veřejnosti a sbor se v posledních letech zviditelňuje hlavně skandály: spoluprací se zločinci, posluhováním politikům, korupcí. „Jeden z nejskvělejších sborů kontinentu“ opouští kvůli nespokojenosti s jeho stavem ročně tisíce mladých policistů. Právě pro tyto výsledky se pád předchozího prezidenta Jiřího Koláře všeobecně považoval za šanci ke změnám a čekalo se, s jakými recepty jeho nástupce přijde. Teď to začíná být jasnější.

Fotografie: Je vymalováno? (Ředitel Husák kontroluje nové bezpečnostní rámy.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Je vymalováno? (Ředitel Husák kontroluje nové bezpečnostní rámy.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Nový policejní prezident Vladislav Husák prohlásil, že se česká policie svými výsledky řadí mezi nejlepší sbory v Evropě. Ten výrok překvapil. Zdejším strážcům zákona nedůvěřuje podle průzkumů šedesát procent veřejnosti a sbor se v posledních letech zviditelňuje hlavně skandály: spoluprací se zločinci, posluhováním politikům, korupcí. „Jeden z nejskvělejších sborů kontinentu“ opouští kvůli nespokojenosti s jeho stavem ročně tisíce mladých policistů. Právě pro tyto výsledky se pád předchozího prezidenta Jiřího Koláře všeobecně považoval za šanci ke změnám a čekalo se, s jakými recepty jeho nástupce přijde. Teď to začíná být jasnější.

Přijdou noví Pálkové

„Ne, reforma sboru zatím napsaná není. Pan policejní prezident ji ještě nosí v hlavě a nechce o ní veřejně mluvit,“ říká tiskový mluvčí policie David Kubalák. Kdo se prý chce o připravovaných Husákových krocích něco dozvědět, má podle mluvčího „hledat náznaky“ v rozhovorech a vyjádřeních, které prezident Husák poskytl tisku.

Ta pomalost a výzva k luštění rébusů je varovná. Základní obrysy požadavků na policejní reformu jsou totiž známy přinejmenším od chvíle, kdy útěk obviněného podnikatele Radovana Krejčíře z vily obklíčené elitní policií smetl nejvyššího šéfa sboru. Stručně řečeno jde o to vyvést policii z krize, do které zabředla pod vedením bývalého ministra Stanislava Grosse. Ten ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].