0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov6. 11. 20057 minut

ODS vzala na milost grosstapo

Nový policejní prezident Vladislav Husák prohlásil, že se česká policie svými výsledky řadí mezi nejlepší sbory v Evropě. Ten výrok překvapil. Zdejším strážcům zákona nedůvěřuje podle průzkumů šedesát procent veřejnosti a sbor se v posledních letech zviditelňuje hlavně skandály: spoluprací se zločinci, posluhováním politikům, korupcí. „Jeden z nejskvělejších sborů kontinentu“ opouští kvůli nespokojenosti s jeho stavem ročně tisíce mladých policistů. Právě pro tyto výsledky se pád předchozího prezidenta Jiřího Koláře všeobecně považoval za šanci ke změnám a čekalo se, s jakými recepty jeho nástupce přijde. Teď to začíná být jasnější.

Astronaut
Fotografie: Je vymalováno? (Ředitel Husák kontroluje nové bezpečnostní rámy.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Je vymalováno? (Ředitel Husák kontroluje nové bezpečnostní rámy.) Foto ČTK
Fotografie: Je vymalováno? (Ředitel Husák kontroluje nové bezpečnostní rámy.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Nový policejní prezident Vladislav Husák prohlásil, že se česká policie svými výsledky řadí mezi nejlepší sbory v Evropě. Ten výrok překvapil. Zdejším strážcům zákona nedůvěřuje podle průzkumů šedesát procent veřejnosti a sbor se v posledních letech zviditelňuje hlavně skandály: spoluprací se zločinci, posluhováním politikům, korupcí. „Jeden z nejskvělejších sborů kontinentu“ opouští kvůli nespokojenosti s jeho stavem ročně tisíce mladých policistů. Právě pro tyto výsledky se pád předchozího prezidenta Jiřího Koláře všeobecně považoval za šanci ke změnám a čekalo se, s jakými recepty jeho nástupce přijde. Teď to začíná být jasnější.

Přijdou noví Pálkové

„Ne, reforma sboru zatím napsaná není. Pan policejní prezident ji ještě nosí v hlavě a nechce o ní veřejně mluvit,“ říká tiskový mluvčí policie David Kubalák. Kdo se prý chce o připravovaných Husákových krocích něco dozvědět, má podle mluvčího „hledat náznaky“ v rozhovorech a vyjádřeních, které prezident Husák poskytl tisku.

Ta pomalost a výzva k luštění rébusů je varovná. Základní obrysy požadavků na policejní reformu jsou totiž známy přinejmenším od chvíle, kdy útěk obviněného podnikatele Radovana Krejčíře z vily obklíčené elitní policií smetl nejvyššího šéfa sboru. Stručně řečeno jde o to vyvést policii z krize, do které zabředla pod vedením bývalého ministra Stanislava Grosse. Ten ji…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc