Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rádio Marie převálcovalo elity

Druhé kolo prezidentských voleb v Polsku připomínalo francouzské referendum o euroústavě. Tady i tam voliči hlasovali navzdory tlaku většiny politické elity, navzdory médiím a navzdory varováním ze zahraničí. V Polsku navíc navzdory průzkumům, které do poslední chvíle ukazovaly na kandidáta liberálů (Občanská platforma, PO) Donalda Tuska. Nakonec se radoval Lech Kaczyński a jeho strana Právo a spravedlnost (PiS), a po zářijových parlamentních volbách se tak celá země ocitla v rukou konzervativců. Kde hledat příčiny tohoto nečekaného vývoje?

Fotografie: Vyhráli jsme vše, ale co si s tím počneme? (Lech Kaczyński, 23. říjen.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Vyhráli jsme vše, ale co si s tím počneme? (Lech Kaczyński, 23. říjen.) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Druhé kolo prezidentských voleb v Polsku připomínalo francouzské referendum o euroústavě. Tady i tam voliči hlasovali navzdory tlaku většiny politické elity, navzdory médiím a navzdory varováním ze zahraničí. V Polsku navíc navzdory průzkumům, které do poslední chvíle ukazovaly na kandidáta liberálů (Občanská platforma, PO) Donalda Tuska. Nakonec se radoval Lech Kaczyński a jeho strana Právo a spravedlnost (PiS), a po zářijových parlamentních volbách se tak celá země ocitla v rukou konzervativců. Kde hledat příčiny tohoto nečekaného vývoje?

Podcenili venkov

Sociolog Tomasz Żukowski formuloval kdysi teorii, že v Polsku nelze vyhrát volby bez podpory venkova. Nyní se to potvrdilo: Tusk doplatil na to, že sílu venkova podcenil, a zemědělce si znepřátelil i svými útoky na populistického předáka Andrzeje Leppera a především na nacionálně-katolickou rozhlasovou stanici Rádio Marie. Dal do protikladu Polsko „svobodné“ (tedy liberální, otevřené světu) a „zaostalé“ (tedy posluchače Rádia Marie) a snažil se vyvolat obavy, že vítězství Kaczyńského bude ve skutečnosti triumfem „Leppera a Rydzyka“ (ředitel RM). Toto heslo mohlo oslovit voliče ve velkoměstech, ale většina Polska více slyšela na Kaczyńského rozlišení mezi liberálním „Polskem pro bohaté“ a „solidárním“ a katolickým Polskem Práva a spravedlnosti.

Druhá základní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].