Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Účel světí pravidla

Tuto sobotu mají Iráčané v referendu odsouhlasit ústavu coby skutečný start do svéprávné existence. Jenže je tu problém. Sunnité, asi 20 % populace státu, ji odmítají, neboť v ní spatřují cestu k rozpadu Iráku. Proto byl až do minulého týdne její krach velmi pravděpodobný. Na poslední chvíli ale parlament změnil pravidla hry, takže ústava bude nejspíše navzdory sunnitskému protestu odsouhlasena.

Fotografie: Ti, kteří prohrávají – iráčtí sunnité při páteční modlitbě. Foto mediabanka.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ti, kteří prohrávají – iráčtí sunnité při páteční modlitbě. Foto mediabanka.cz • Autor: Respekt

Tuto sobotu mají Iráčané v referendu odsouhlasit ústavu coby skutečný start do svéprávné existence. Jenže je tu problém. Sunnité, asi 20 % populace státu, ji odmítají, neboť v ní spatřují cestu k rozpadu Iráku. Proto byl až do minulého týdne její krach velmi pravděpodobný. Na poslední chvíli ale parlament změnil pravidla hry, takže ústava bude nejspíše navzdory sunnitskému protestu odsouhlasena.

Hlavně zabránit neúspěchu

Přijetí irácké ústavy je hlavním bodem politické strategie USA v Iráku. Až bude schválena a v prosinci proběhnou druhé volby, mohou spojenci předat zodpovědnost irácké vládě a začít se stahováním vojsk, které se plánuje v průběhu roku 2006. Její odmítnutí by naopak znamenalo hrozbu pro politický proces vůbec. I se špatnou ústavou lze totiž pracovat v parlamentu, zvlášť s ústavou napsanou velmi nejasně a vyžadující přesnější formulaci principů v podobě zákonů. Naproti tomu bez ústavy by nastala situace, kdy hlavní strany už nemají o čem jednat. Vždyť už během krátkého vyjednávání o ústavě se konflikty mezi nimi jen prohloubily. Neúspěch referenda by tudíž přinesl naprostou ztrátu perspektivy a další prohlubování násilí.

Ústavu dnes odmítají hlavně sunnité. Kritizují především federalismus posilující velké, ropou bohaté kurdské a šíitské regiony na úkor centra a chudých sunnitských provincií, kde už tak zuří povstání. Jejich poměrně jednotný a tvrdý postoj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].