Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Bývalý „televizní“ radní Kučera: Tuneluj a panuj. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Bývalý „televizní“ radní Kučera: Tuneluj a panuj. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tunelování svazáckého majetku má po téměř roce vyšetřování tři obviněné: za porušování povinností při správě cizího majetku byl obviněn likvidátor Fondu dětí a mládeže Pavel Žák a jeho dva spolupracovníci: bývalý radní České televize Petr Kučera a advokát Ondřej Hanák.

Více než dvoumiliardový majetek bývalého SSM, který poslanci počátkem devadesátých let vložili do speciálně zřízeného Fondu dětí a mládeže, mizel od počátku jako pára nad hrncem. Poslanci proto v roce 2000 vyměnili jeho vedení – do čela se postavil Kučera s Žákem. Podivné ztenčování majetku ovšem pokračovalo. I přes řadu varovných rozborů v tisku nechali poslanci Žáka ve funkci. Až pak najednou spadla klec: loni na konci roku se provalilo, že Žák velkou část zbylého majetku, který měl být převeden mládeži, za hubičku prodal podivným nově vzniklým firmám. Převedených nemovitostí bylo přes třicet a policie – která přitom trojici obvinila jen z části převodů – zatím škodu vyčíslila na nejméně 37 milionů korun.

A co na ta zjištění říkají poslanci? „Ano, novináři měli asi intuici, když o podezřeních psali už dávno, ale pan Žák se vždycky nějak dokázal obhájit,“ říká místopředsedkyně sněmovního podvýboru pro mládež Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „A kromě toho jsme ani sami nemohli hospodaření fondu kontrolovat, to mělo na starosti ministerstvo financí – kdyby nám dalo signál, tak zasáhneme.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].