Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vaše taxi čeká, primátore

Řidič, který v zimě okradl převlečeného primátora Prahy, je stále nepotrestán. Úřady totiž neví, jak to udělat.

Je to dlouho, už devět měsíců. Tenkrát titulní strany novin přinesly fotografii pražského primátora, jak si s falešným knírkem zkouší osud turisty, který v českém hlavním městě udělá tu chybu, že nasedne do taxíku. Pavlu Bémovi hned první řidič naúčtoval pětinásobné jízdné. A primátor se rozzuřil. Rovnou do nastavených mikrofonů vyhlásil válku nepoctivým taxikářům. A jak válečné tažení dopadlo? Zloděj s cedulkou taxi dodnes nebyl potrestán. Primátor Pavel Bém to považuje za „skandální a v principu naši společnost demoralizující“ případ. „Trestu ale neunikne,“ vzkazuje Bém na lapkovu adresu. Kdy se tak stane, si ale netroufá odhadnout.

Prověřují a nemohou

Bémova lednová jízda byla svého druhu předělem. Konečně si někdo z radnice vyzkoušel, jak časté je a jak chutná okradení za bílého dne, které Praha už léta nabízí jako běžný zážitek zahraničním návštěvníkům. A za druhé Bém svým pokusem demonstroval, jakou šanci na ochranu a spravedlnost tady obyčejný turista proti zlodějům s městskou licencí má.

Po primátorově okradení totiž magistrát rozjel akci, na jejímž konci měl být viník exemplárně potrestán. Ale ouha. Radnice odstartovala správní řízení s firmou Auto Betty, pro kterou hříšný taxikář Eduard Héč jezdil. Zástupci firmy ale vysvětlili, že těsně před okradením primátora dostal pan Héč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].