Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sudety nejsou měsíční krajina

Fotografie: Petr Mikšíček: „Mezi lidmi v pohraničí strach vymizel.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Mikšíček: „Mezi lidmi v pohraničí strach vymizel.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

O Sudety, jejich historii, krajinu a společnost se Petr Mikšíček (1977) intenzivně zajímal už během studií na Filozofické fakultě UK v Praze. Stal se členem a později místopředsedou sdružení Antikomplex, které se věnuje reflexi česko-sudetských vztahů, připravoval fotografický projekt Zmizelé Sudety. Letos má opravdu napilno: v květnu mu vyšel cestopis Sudetská pouť aneb Waldgang, na září chystá vydání rozsáhlé publikace Znovuobjevené Krušnohoří a do Vánoc stejnojmennou výstavu v Božím Daru. Po vzoru Bohuslava Blažka pro své aktivity razí termín sociální ekologie.

Ochránit zbytky

O čem bude váš nový projekt?

V knize Znovuobjevené Krušnohoří jsou texty a hlavně fotografie, které jsem společně se svým otcem pořizoval od ledna 2005 do konce letošního května. Metodologie vychází z výstavy a knihy Zmizelé Sudety: porovnáváme různá místa v Krušných horách, jak vypadala kdysi a teď. Tentokrát už v barvě a na mnohem lepší fotoaparát. Rád bych vyvedl z omylu ty, kdo si myslí, že Krušné hory se musí objet obloukem, že je to zničená měsíční krajina. Chci ukázat, že jejich západní část je docela dobře srovnatelná se Šumavou; jsou tam nádherná místa, vhodná pro rekreaci.

Jste místopředseda občanského sdružení Antikomplex, které se zabývá česko-německými vztahy. Proč „antikomplex“? Kdo má komplex a z čeho?

Do sdružení jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].