Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

To sladké slovo vlastní byt

Hypotéky klesly na rekordní minimum. Jít do toho, nebo nejít?

Taková láce tu ještě nebyla: tuzemské banky letos snížily úroky z hypoték poprvé ve své historii pod tři procenta a některé je nabízejí dokonce o půl procenta nižší. Takže zatímco před pěti lety jste například u milionové hypotéky zaplatili na úrocích bezmála další milion, nyní vás díky poklesu sazeb stejná patnáctiletá hypotéka přijde na necelý čtvrtmilion navíc. První efekt se už dostavil: byty na dluh si zde pořizuje mnohem více lidí než dříve a snadnost jejich nákupu pomalu tlačí dolů i nájmy.

Rychle pryč

V malém pětačtyřicetimetrovém 1+1 na pražských Vinohradech je veselo: Gabriela Leitkepová (30) se svým přítelem před pár dny dostali od banky příslib hypotéky a budou se stěhovat do vlastního. „Máme dva měsíce na to, abychom si něco našli,“ říká Gabriela, která pracuje jako asistentka v Senátu. Do Prahy přišla před sedmi lety z Moravy a od té doby bydlela i s partnerem v pronajatých bytech.

„Spočítali jsme, že za tu dobu jsme jen na nájemném zaplatili skoro tři čtvrtě milionu,“ říká Gabriela. Kromě toho, že plánuje rodinu a chce mít jisté bydlení, přispěly k jejímu rozhodnutí jít si do banky pro hypotéku i rekordně nízké úroky. „Nyní platíme deset tisíc nájemného a další tři tisíce za služby. V hypotéce budeme sice platit o tři či čtyři tisíce víc, ale bude to naše. Navíc si nebudeme připadat jako blázni, kteří dotují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].