Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Bohatství jako prezervativ

Vývoj světové populace byl až donedávna vděčným tématem pro katastrofické scénáře, neboť různé modely vcelku svorně předpovídaly, že počet obyvatel planety bude i nadále exponenciálně stoupat až k úplnému vyčerpání ekologických zdrojů a následnému civilizačnímu kolapsu. V posledním desetiletí se ale žánr předpovědí výrazně změnil a dnes vesměs očekáváme kulminaci světové populace v dohledné budoucnosti, většinou ještě v tomto století, a to na poměrně únosné hladině 7–11 miliard lidí. Jednotlivé scénáře se velmi různí, jak lze ostatně očekávat u činnosti tak nejisté, jakou je věštění budoucnosti, nicméně jako nejpravděpodobnější se jeví nárůst populace na devět miliard okolo roku 2075 a její následný pokles.

Fotografie: Co by se stalo, kdyby měli stejnou energetickou spotřebu jako my? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Co by se stalo, kdyby měli stejnou energetickou spotřebu jako my? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Vývoj světové populace byl až donedávna vděčným tématem pro katastrofické scénáře, neboť různé modely vcelku svorně předpovídaly, že počet obyvatel planety bude i nadále exponenciálně stoupat až k úplnému vyčerpání ekologických zdrojů a následnému civilizačnímu kolapsu. V posledním desetiletí se ale žánr předpovědí výrazně změnil a dnes vesměs očekáváme kulminaci světové populace v dohledné budoucnosti, většinou ještě v tomto století, a to na poměrně únosné hladině 7–11 miliard lidí. Jednotlivé scénáře se velmi různí, jak lze ostatně očekávat u činnosti tak nejisté, jakou je věštění budoucnosti, nicméně jako nejpravděpodobnější se jeví nárůst populace na devět miliard okolo roku 2075 a její následný pokles.

Náhlá změna našich představ o budoucnosti byla způsobena nečekaným chováním lidstva, nikoli pokrokem prognostiky. Rozvojovým zemím mimo Afriku se vede stále lépe, a to má i své demografické následky. Souvislost mezi ekonomickým bohatstvím a porodností byla dávno zřejmá z prostého srovnání bohatých, populačně stagnujících zemí mírného pásu s chudými a rostoucími populacemi tropů. Všechny nicméně překvapila rychlost, s jakou reagují chudé populace snížením porodnosti na již poměrně nevelké zlepšení své materiální úrovně. Počet obyvatel téměř všech rozvojových zemí sice nadále roste, ale rychlost růstu již řadu let klesá. Pokles porodnosti s růstem hrubého národního produktu a souvisejícími…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].