Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Od ústavy k rabatu

Je osud evropské integrace zpečetěn? Je pouze o něco pozdržen? Nebo se jede dál, jako by se nic nestalo? Odpověď na tyto otázky by měla dát Evropská rada, která začne ve čtvrtek v Bruselu. Tento summit byl plánován už dlouho s tím, že bude rozhodovat hlavně o evropském rozpočtu na léta 2007–13. Jenže zdrcující francouzské a holandské NE evropské ústavě mu dává mnohem širší náplň. Přitom je jisté, byť mediálně málo připomínané, že obě agendy – rozpočtová i ústavně-schvalovací – budou provázány. Těžko být předem prorokem, ale týden, který uplynul od verdiktu Francouzů a Holanďanů, naznačil leccos z toho, s čím ta či ona národní delegace do Bruselu pojede.

Je osud evropské integrace zpečetěn? Je pouze o něco pozdržen? Nebo se jede dál, jako by se nic nestalo? Odpověď na tyto otázky by měla dát Evropská rada, která začne ve čtvrtek v Bruselu. Tento summit byl plánován už dlouho s tím, že bude rozhodovat hlavně o evropském rozpočtu na léta 2007–13. Jenže zdrcující francouzské a holandské NE evropské ústavě mu dává mnohem širší náplň. Přitom je jisté, byť mediálně málo připomínané, že obě agendy – rozpočtová i ústavně-schvalovací – budou provázány. Těžko být předem prorokem, ale týden, který uplynul od verdiktu Francouzů a Holanďanů, naznačil leccos z toho, s čím ta či ona národní delegace do Bruselu pojede. Jako jisté se zdá zatím tolik: dvoudenní summit nemůže nic přikázat, jen doporučit. Po krachu referend bude chtít Evropa dokázat, že se umí dohodnout, a to i ve finančních věcech. Euroústava, a tím i další perspektiva integrace starého kontinentu, ale nebude ani plně oživena v původní podobě, ani výslovně pohřbena.

I ty, Lucembursko!

Zatím žádná evropská vláda ani vládní strana neřekla, že ústava je mrtvá, nicméně v rovině členských států i politických stran se vytvořilo určité spektrum. Nejodmítavěji se k dalšímu schvalování ústavy staví Velká Británie. Ministr zahraničí Jack Straw již v pondělí v parlamentu řekl, že pořádat referendum – plánované zhruba za rok – teď nemá smysl, a vláda připravovaný zákon o tomto hlasování stáhla. Nicméně podle jeho slov si Británie…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].