Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Příliš ochrany ženám škodí

Fotografie: Michaela Erbenová: Pracující matka je normální model. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Michaela Erbenová: Pracující matka je normální model. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

V debatě o rodinné politice nové vlády ministr financí Bohuslav Sobotka minulý týden z obrazovky slíbil, že bude usilovat o prodloužení mateřské dovolené z dosavadních tří let na tři a půl roku. Rozhovor s matkou dvou dětí, členkou bankovní rady České národní banky Michaelou Erbenovou (37) odkrývá úskalí tohoto zdánlivě bohulibého projektu.

Před časem jste publikovala text, který se týkal mateřské dovolené a nízké porodnosti, napsala jste v něm mimo jiné, že míra rozmnožování je na pováženou. Pořád si to ještě myslíte?

Z materiálního pohledu na věc je dneska mnohem jednodušší mít děti než dřív. Nebyly mikrovlnky, krásné lehké skládací kočárky, výtahy v metru… to je velký rozdíl oproti éře komunismu. Vedle toho stojí možnosti seberealizace, které jsou ve srovnání s nabídkou před dvaceti lety strašně široké. Pokud bych to chtěla vyjádřit jako ekonom, tak dnes jsou daleko vyšší náklady v obětovaných příležitostech. Pro člověka, jako jsem já, který se chce realizovat profesně, nebyla perspektiva za komunismu moc velká a vypadnout na dva tři roky z praxe a pak se tam vrátit nebyl žádný problém.

A teď to problém je?

Teď je to problém velmi významný. Jak kvůli oprávněnému tlaku zaměstnavatelů, kteří mají normální motivaci, co za komunismu chyběla, tak kvůli tomu, že v řadě oborů jde vývoj rychle dopředu, takže objektivně se kvalifikace ztrácí a žena je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].