Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Residents hrají šimpanzům

Americká kapela The Residents patří k nejpodivuhodnějším zjevům současného showbyznysu. Nové album to potvrzuje.

Snad každý zná ty výstřední masky ve tvaru obrovských očních bulv, v nichž se hudebníci rádi fotografují. Už méně je známo, kdo se za nimi vlastně skrývá. Tajuplná kapela již třiatřicet let úspěšně tutlá identitu svých klíčových členů. Pohlaví, národnost ani věk hudebníků nejsou podle její filozofie důležité, protože by nás rušily při vnímání samotného díla. Poslední projekt s názvem Animal Lover (Milovník zvířat), který se na pultech hudebních obchodů objevil letos na jaře, samozřejmě není výjimkou: na obalu jsou čtyři hudebníci vyobrazeni sice v rouše Adamově, místo hlav však mají jakési podivné kamení.

Jeden experiment za druhým

Bez znalosti kontextu a historie The Residents se do nové nahrávky proniká dost špatně. Už na pohled působí bizarně a nezvykle temně. Její obsah navíc na obalu desky hlídá obrovský plastický pavouk křižák, který leze po nahých pózujících tělech a odstrašuje případné náhodné zájemce. To je koneckonců u kultu docela normální: nezasvěcence je potřeba odradit. Další fanoušky kapela už stejně nepotřebuje. Doby, kdy se jejich desek prodalo za rok jen čtyřicet, jsou dávno pryč, nyní jdou na odbyt po statisících. K tomuto úspěchu ovšem vedla dosti trnitá cesta.

Čtyři teenageři z amerického Jihu se seznámili na střední škole v polovině 60. let. Kapelu založili začátkem následující dekády…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].