Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Gross chce být Blairem

Pod jejich přestřelkami o tom, kdo z nich chce menšinovou vládu a kdo ne, se skrývá základní otázka: K čemu vlastně chtějí vést tuto zem muži, kteří se dnes přetahují o křeslo předsedy sociální demokracie.

Pod jejich přestřelkami o tom, kdo z nich chce menšinovou vládu a kdo ne, se skrývá základní otázka: K čemu vlastně chtějí vést tuto zem muži, kteří se dnes přetahují o křeslo předsedy sociální demokracie. Následující text mapuje to, co jsou Stanislav Gross a jeho vyzývatel Zdeněk Škromach ochotni – nebo schopni – ze svých plánů poodhalit veřejnosti.

Tony Gross: pryč z provincie

Pár kroků od pracovny premiéra v prvním patře Strakovy akademie jsou nenápadné bílé dveře. Za nimi v úzké místnosti s jednoduchým zařízením ale sídlí muž s velkým vlivem – sociolog a premiérův poradce pro programové otázky Oto Novotný (46). Právě tady by měla vznikat strategie, jak chce Stanislav Gross porazit komunisty či jak chce dosáhnout znovuzvolení do čela sociální demokracie na blížícím se jarním sjezdu. Sám premiér to nevysvětluje: od těžké porážky v senátních a krajských volbách není téměř vidět ani slyšet. A to ani v pro něj důležitých momentech – když parlamentem neprošel jeho návrh na zvýšení policejních mezd, byl na setkání lídrů levicových stran v Madridu. Nevyjádřil se ani k dohodnutému plánu koalice uspořit v rozpočtu sedmdesát miliard a jako snad jediný evropský státník dosud neřekl ani slovo k situaci na Ukrajině. „Není to žádné populistické opatrnictví – k úsporám se vyjadřuje ministr financí a k Ukrajině už připravuje deklaraci,“ brání svého šéfa Novotný. „Jisté ticho v posledních dvou týdnech je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].