Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Děti ve svěrací kazajce

Šestnáctiletá Lenka sedí u stolu nad rozepsaným dopisem a pozoruje, jak se za okny v nedalekém parku koulují děti. Banální scénka – a přesto něco, o čem se Lence a spoustě dalších dětí za zdmi psychiatrické léčebny ve Velké Bíteši může jen zdát. Tady stačí třeba jen vybočit na vycházce z řady a už se na malé pacienty sypou všemožné zákazy. Ví se to už nějaký čas a teď to potvrdila i ministerská kontrola: ve Velké Bíteši je s dětmi zacházeno nedůstojně a jsou porušována jejich práva. K pokusu napravit ten smutný stav ale zatím nedošlo. „Když jsme byli jednou na návštěvě za dcerou, tak zrovna přivedli dívku, která utekla. A rovnou ji zavřeli na samotku,“ vzpomíná na více než půl roku starou událost maminka jedné z dívek, která byla v psychiatrické léčebně Velká Bíteš tři měsíce hospitalizována kvůli pokusu o sebevraždu.

Fotografie: Tři černé body a dost. (Společenská místnost ve Velké Bíteši.) Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tři černé body a dost. (Společenská místnost ve Velké Bíteši.) Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Šestnáctiletá Lenka sedí u stolu nad rozepsaným dopisem a pozoruje, jak se za okny v nedalekém parku koulují děti. Banální scénka – a přesto něco, o čem se Lence a spoustě dalších dětí za zdmi psychiatrické léčebny ve Velké Bíteši může jen zdát. Tady stačí třeba jen vybočit na vycházce z řady a už se na malé pacienty sypou všemožné zákazy. Ví se to už nějaký čas a teď to potvrdila i ministerská kontrola: ve Velké Bíteši je s dětmi zacházeno nedůstojně a jsou porušována jejich práva. K pokusu napravit ten smutný stav ale zatím nedošlo.

Ředitel na pláži

„Když jsme byli jednou na návštěvě za dcerou, tak zrovna přivedli dívku, která utekla. A rovnou ji zavřeli na samotku,“ vzpomíná na více než půl roku starou událost maminka jedné z dívek, která byla v psychiatrické léčebně Velká Bíteš tři měsíce hospitalizována kvůli pokusu o sebevraždu. „Pak mi dcera říkala, že té dívce dali i svěrací kazajku a byla zavřená celý týden – nechodila ani do školy, ani na vycházky. Když pak naší dceři zakázali jet za námi domů – za trest, protože odmítla mluvit s psycholožkou, tak jsem si řekla, že tohle přeci není žádná léčba,“ pokračuje maminka, která loni v létě svěřila své poznatky občanskému sdružení Fond ohrožených dětí. Fond obratem podal na léčebnu stížnost k ministerstvu a trestní oznámení na policii. A přestože inspektoři ministerstva zdravotnictví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].