Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Podzimní politický souboj uvnitř vládní koalice nakonec vyhrál lidovec Miroslav Kalousek: sněmovna v pátek o další rok odsunula zvýšení platů pro policisty a hasiče. Jak známo, ze zvýšení těchto mezd v průměru o 8 tisíc měsíčně se stal prestižní souboj mezi předsedou vlády (i ČSSD) a šéfem rozpočtového výboru (i KDU-ČSL). Miroslav Kalousek se kvůli tomu spojil nejen s Unií svobody, ale i s ODS. Premiér Gross byl v době projednávání zákona ve Španělsku na setkání levicových lídrů. To lze nejspíš chápat jako vyklizení pole – jinak by přece bojoval za své policisty přímo ve sněmovně. Možná vysvětlení: a) premiér mlčky uznal, že tak nebývalé zvýšení platů v době obřích rozpočtových schodků je nezodpovědná hloupost, b) premiér nechce dráždit Kalouska, aby se mu nerozpadla koalice, c) už je po volbách, není tedy třeba se dál namáhat.

•••

Uspořádání olympiády v Praze by podle výpočtů poradenské firmy PricewaterhouseCoopers stálo zhruba 130 miliard korun, což představuje více než pětinu státního rozpočtu. Poradci předpokládají, že polovinu nákladů by zaplatily soukromé firmy, 20 miliard by dalo hlavní město a 37 miliardami by musel přispět stát. Celý podnik by byl podle studie ziskový a vydělal by 25 miliard korun. Díky olympiádě by Praze zůstala sportoviště a infrastruktura za více než 50 miliard.

Takto na papíře to vypadá hezky. Řekové si to letos před hrami v Athénách malovali podobně. V reálu se jim však kvůli obavám z teroru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].