Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mimochodem

Vím, že se sluší nevražit na obří supermarkety, nejde mi to však úplně od srdce. Nakupuji tam sice jen příležitostně, neboť je mám trochu z ruky, ale záplava zboží mne neuráží. Psychoanalýza obvykle hledá zdroje podobných úchylek v raném dětství. Na dně své paměti stále cítím padesátá léta, kdy vládl takový nedostatek, že i fronty byly vzácné, protože nebylo na co stát. Freud by z mého podvědomí místo oidipovského komplexu vykutal fialový hnus, jak tatínek nazýval podezřele zbarvený prášek s pronikavým fialkovým aromatem, který se míchal s vodou a vedle nevalného ochucení sloužil hlavně k její dezinfekci. Měli jsme ho doma bezednou krabici ještě z amerických dodávek UNRRA, jež u nás po válce pomáhaly řešit potravinovou nouzi, a musel jsem toho vypít kbelíky, než jsem poprvé ochutnal malinovku s bublinkami. Připadala mi pak opojně lahodná.

Fialková vůně dětských let mne nečekaně ovanula nad publikací, kterou s názvem „Klášterní kuchařka aneb Oroduj za nás, domácí kuchař“ vydalo v minulých dnech Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří. O dezinfekční limonádě v ní pochopitelně nic není, připomenula se mi pouze vročením rukopisu. Angelus Jeřábek, mnich z řádu menších bratří a dlouholetý kuchař kláštera v Českém Krumlově, jej sepsal roku 1953 pro Marii Kalužovou, kuchařku z fary ve Štěpánkovicích u Opavy. Podle ediční poznámky v závěru svazku k tomu použil násadkové pero a tlustý nelinkovaný sešit v tuhých deskách. Nadpisy, iniciály a nákresy bohatě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].