Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Je to cynismus, nebo pragmatismus? Vláda minulý týden definitivně rozhodla, že – napodruhé – prodá zbylý 46procentní státní podíl v největších tuzemských dolech OKD jejich majoritnímu vlastníkovi, firmě Karbon Invest ostravského uhlobarona Viktora Koláčka za 4,1 miliardy korun. Tedy týmž lidem, kteří jsou od loňského prosince obviněni, že hutě připravili o téměř dvě miliardy korun (podle policie manažeři koupili majoritní balík s pomocí peněz vytažených z OKD a ve vysávání firmy pokračovali i jako většinoví vlastníci). Prodat někomu, kdo má na krku takto vážné a důvodné podezření, je opravdu pro otrlé.

Je tu ovšem ještě jeden pohled. Kabinet byl na jaře ochoten prodat státní podíl v OKD Karbon Investu za pouhou polovinu nynější sumy, konkrétně za 2,25 miliardy. Zabránil mu v tom jen antimonopolní úřad, který cenu považoval za nepřiměřeně nízkou (a transakci označil za skrytou veřejnou podporu). Teď byl na stole dvojnásobek a jediným konkurentem Karbonu byla dravá slovenská skupina Penta, jejíž šéfové už také mají pár vroubků na kontě. Takže při takovém výběru to nakonec možná bylo pragmatické rozhodnutí.

•••

Sobotní Frankfurter Allgemeine Zeitung píše, že spolková vláda pracuje na zákonu, který by měl zprůhlednit poměry ve společnostech kótovaných na německé burze a zpřísnit dnešní praxi. Už od počátku roku 2002 existuje kodex řádného řízení firem („Corporate Governance Kodex“), který obsahuje 72 doporučení a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].