Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Je to tak efektní napsat: ekonomický „superporadce“ předsedy vlády Jan Mládek připravil jediným výrokem akcionáře ČEZ o 1,365 miliardy korun. K číslu dospěli analytici Patrie prostým výpočtem – Mládkovo vyjádření pro agenturu Reuters ze středy 11. srpna prudce srazilo akcie o sedm korun; a v rukou investorů je zhruba 195 milionů akcií ČEZ. Co že to řekl? Že „prioritou vlády“ bude vedle prodeje Telecomu také umístění 16 % akcií ČEZ na burzu. Ovšem až podle toho, jak firma uspěje v soutěži o Slovenské elektrárne. Investoři si to přeložili tak, že vláda shání peníze, brzy hodí na trh velký balík a bude jí jedno, že převis nabídky sníží cenu. Mládek svůj výrok žehlil v České televizi 13. srpna („otázka bude na stole zhruba za rok“) a 15. srpna pak celou úvahu smetl pod stůl premiér Gross osobně („spíš neprivatizovat“).

Mládkovi se to nestalo poprvé, jako náměstek ministra financí zahýbal akciemi Radiokomunikací a Komerční banky. Kvůli své ochotě mluvit otevřeně je ostatně v kolektivu novinářů oblíben. Naštvaní akcionáři v diskusním fóru na patria.cz Mládka navrhují vyšetřit (Komisí pro cenné papíry, nikoli lékařem). Cynik by řekl: nechte ho mluvit, třeba příště pošle akcie nahoru.

•••

Potřetí na tomto místě o PKN Orlen: v zápase o největší polskou průmyslovou firmu vyhrála vláda Marka Belky. Největším akcionářem PKN Orlen (vlastní český Unipetrol) je polský stát, jenže s necelými 30 %…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].