Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hlídač BIS bez prověrky

Teprve po odvolání dostal předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas prověrku, která ho opravňuje seznamovat se s přísně tajnými dokumenty. Proč, to odmítá vysvětlit. Ani poslanci zmíněné komise se neshodnou, co to znamená. Je problematický spíš Jan Klas, nebo práce Národního bezpečnostního úřadu? Počátkem srpna přinesl Radiožurnál zprávu, že se poslanec ODS Jan Klas odvolal k řediteli Národního bezpečnostního úřadu proto, že po vypršení pětileté platnosti staré prověrky nedostal novou. Ředitel úřadu Jan Mareš jeho stížnosti během několika dní vyhověl a zamítavý verdikt změnil. Radiožurnál zároveň zmínil důležitou věc, která s Klasovými prověrkovými problémy může souviset. Před třemi roky čelil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nařčení ze strany Bezpečnostní informační služby (BIS), že manipuluje prověrky. Klasem vedená poslanecká komise si tehdy několikrát pozvala na kobereček šéfy obou znesvářených institucí – Tomáše Kadlece a Jiřího Růžka. Tajná služba, která tehdy odposlouchávala Kadlecovy telefony, náhodou nahrála i jeho rozhovor s Klasem. Podle tehdejšího šéfa tajné služby Růžka sděloval Klas po telefonu Kadlecovi tajné informace. A právě tato nediskrétnost prý poslance stála prověrku.

Fotografie: Kája Mařík a tajné tance. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Kája Mařík a tajné tance. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Teprve po odvolání dostal předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas prověrku, která ho opravňuje seznamovat se s přísně tajnými dokumenty. Proč, to odmítá vysvětlit. Ani poslanci zmíněné komise se neshodnou, co to znamená. Je problematický spíš Jan Klas, nebo práce Národního bezpečnostního úřadu?

Bez odpovědi

Počátkem srpna přinesl Radiožurnál zprávu, že se poslanec ODS Jan Klas odvolal k řediteli Národního bezpečnostního úřadu proto, že po vypršení pětileté platnosti staré prověrky nedostal novou. Ředitel úřadu Jan Mareš jeho stížnosti během několika dní vyhověl a zamítavý verdikt změnil. Radiožurnál zároveň zmínil důležitou věc, která s Klasovými prověrkovými problémy může souviset. Před třemi roky čelil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nařčení ze strany Bezpečnostní informační služby (BIS), že manipuluje prověrky. Klasem vedená poslanecká komise si tehdy několikrát pozvala na kobereček šéfy obou znesvářených institucí – Tomáše Kadlece a Jiřího Růžka. Tajná služba, která tehdy odposlouchávala Kadlecovy telefony, náhodou nahrála i jeho rozhovor s Klasem. Podle tehdejšího šéfa tajné služby Růžka sděloval Klas po telefonu Kadlecovi tajné informace. A právě tato nediskrétnost prý poslance stála prověrku.

Současný šéf NBÚ Jan Mareš je svému předchůdci zavázán – před svým odchodem z čela zmíněné instituce totiž Kadlec tohoto šéfa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].