Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Barel za 50 dolarů

Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ceny ropy se opět blíží k historickým hranicím: americká lehká ropa už minulý týden podražila na 49 dolarů za barel. Na newyorské komoditní burze se s ní obchoduje jedenadvacet let a takto vysoko ještě nebyla.

V moderní historii byla vyšší cena – po očištění o inflaci – pouze po „ropném šoku“ v letech 1979–80. První důsledky už jsou tady. Letecké společnosti jako American Airlines, Lufthansa či British Airways ohlásily nebývalé zdražování. Vysoké ceny ropy podle odhadů Mezinárodní energetické agentury (IEA) sníží v příštím roce celkový ekonomický výkon planety zhruba o desetinu. A dál? To si netroufá tipovat nikdo.

Každý Číňan své auto

Současná světová spotřeba ropy se plus minus rovná její momentální těžbě: podle čerstvě revidovaných odhadů IEA jde zhruba o 82 milionů barelů denně. Už teď se tedy jede nadoraz, přičemž v příštím roce podle agentury denní spotřeba ještě stoupne o další dva miliony. Čím to? Lidnaté ekonomiky hlásí rychlý růst: Spojené státy, Indie, ale zejména Čína. Dlouho se mluvilo o tom, co se stane, až bude chtít každý Číňan životní úroveň jako na Západě. Těžko říci, zda už je ta chvíle tady, čínská statistika však rozhodně bere dech: prodej automobilů stoupl oproti loňsku o plných 70 %, tamní HDP roste nevídaným tempem 9 % ročně, a tomu odpovídá i spotřeba ropy, odhadovaná na šest milionů barelů denně (o jak vysoký nárůst…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].