Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vrtěti CzechTekem

Dva dlouhé týdny už uběhly od předčasného konce festivalu CzechTek04, ale téma přesto nemizí z přelétavé veřejné debaty. Nad věcí stále visí dvě otázky. Především není jasné, čím se vlastně provinil člověk posazený úředně do vazby jako organizátor nelegální hudební akce. A nikdo dnes také netuší, komu patří louka, na které se tanečníci sešli, a čí práva tedy policie při svém zákroku bránila.

Fotografie: Chtěl uklízet, tak ho uklidíme. (Roman Vainer jde do vazby.) Foto: Televize Prima • Autor: Respekt
Fotografie: Chtěl uklízet, tak ho uklidíme. (Roman Vainer jde do vazby.) Foto: Televize Prima • Autor: Respekt

Dva dlouhé týdny už uběhly od předčasného konce festivalu CzechTek04, ale téma přesto nemizí z přelétavé veřejné debaty. Nad věcí stále visí dvě otázky. Především není jasné, čím se vlastně provinil člověk posazený úředně do vazby jako organizátor nelegální hudební akce. A nikdo dnes také netuší, komu patří louka, na které se tanečníci sešli, a čí práva tedy policie při svém zákroku bránila.

Posudek od Attily

Romana Vainera policisté legitimovali poprvé v úterý třetího srpna, kdy během jejich ultimáta opouštěli boněnovskou louku poslední účastníci festivalu. Snažil se od účastníků vybrat peníze na úklid odpadků a policisty přemlouval, ať s rozháněním ještě počkají, aby bylo možné louku uklidit. Tehdy ještě netušil, že si tak zadělal na pěknou šlamastyku. O dva dny později si pro něj policie přijela do jeho pražského bytu. Od té doby sedí ve vazbě a domů se podíval jen jednou, když asistoval policejní domovní prohlídce. „Doplatil na to, že nebyl lhostejný,“ glosuje osud svého klienta stručně obhájce Tomáš Ferenc.

Tachovský státní zástupce Milan Pózel vysvětluje uvalení vazby „důvodným podezřením, že by dotyčný ovlivňoval svědky, a mařil tak vyšetřování“. O jaké svědky se jedná, ale není jasné. „Nikdo mi nebyl schopen říci žádná jména, koho se vlastně policie chystá vyslechnout,“ říká obhájce Ferenc, který již podal stížnost nejen proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].