Často hledáte, jak…
Obálka vydání 33/2004
33/2004 • 8.–15. 8. 2004

2004/33

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Legenda o Bohumilu Hrabalovi

Viktor Šlajchrt

Smíchej Gotta s Hendrixem

Tomáš Weiss

Zažili jsme to všichni na Matějské pouti nebo jinde u kolotočů. Každá atrakce pouští na plné pecky nějaký šlágr. Od „kačerů“ zní Kiss, „autíčka“ vsadila na Bon Jovi a u „řetízkáče“ vítězí Dalibor Janda. Mix této hudební kulisy je ďábelský, ale patří k pouti jako cukrová vata a předražené vstupné. Anonymní dýdžejové z maringotek možná ani netuší, že hudební smog jejich atrakcí dostal dnes ve světě sofistikovanou podobu. Hudební nadšenci v současnosti s pomocí počítačů mixují různé skladby hudební historie do sebe a publicisté jejich výtvory označují jako bootleg nebo mash up. Mnozí jsou vzniklými kříženci nadšeni, jiní je považují spíše za špatný vtip.

Cartier-Bresson změnil můj život,

Petr Třešňák

Chytit život do pasti

Petr Třešňák

Málokteré iniciály se zabydlí v lidských uších tak, aby evokovaly nejen konkrétní osobnost, ale i obchodní značku, symbol nezaměnitelného stylu nebo atmosféru doby. Politika měla svého JFK, film krásnou BB a ve fotografii stejným způsobem zdomácněla písmena HCB. Henri Cartier-Bresson, nejvlivnější a v mnoha směrech i nejdůležitější fotograf 20. století. Nikdo jiný nepředurčil tvář obrázků, které denně vídáme v novinách, tak jako on, nikdo před ním nedokázal tak ladně a s nenuceným půvabem skloubit fakta s uměleckou výpovědí a diváckou přitažlivostí. Minulé pondělí dokumentární fotografie o svého velikána přišla: Cartier-Bresson zemřel ve svém domě na jihu Francie ve věku 95 let.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Moskva si myje ruce

Josef Pazderka

Dlouhá cesta k odpovědnosti

Petra Červená

Ač se to nezdá, i Číňanům přibývají některá ze základních lidských práv. Od září loňského roku se mohou svobodně ženit a vdávat, od října samostatně žádat o cestovní pas a od letošního roku také kupovat a prodávat byty. Zdánlivá samozřejmost, ale až do té doby museli ve všech zmíněných případech žádat o povolení pracovní jednotku tan-wej. Systém, který od vítězství Mao Ce-tungových komunistů v roce 1949 veškeré městské obyvatelstvo organizoval do pracovních jednotek tan-wej, se však pod vlivem ekonomických i společenských změn postupně rozpadá. Mnoho lidí se však místo radosti z nabytých svobod trápí ztrátou „železné misky rýže“ – sociálních jistot, které členství v tan-wej přinášelo.

Vzpomínkami ke spravedlnosti

Tomáš Krystlík

Znovu narozený generál

Nikdy dřív než na poslední chvíli

Petr Šourek

Kerry coby drsný chlápek

Michal Sedláček

Zatímco v minulosti se většina amerických voličů začala o nadcházející volby zajímat až po čase dovolených, letos oba kandidáti přitahují na předvolebních setkáních velké zástupy voličů už v těchto letních měsících. Americká veřejnost je v názorech na oba kandidáty výrazně polarizovaná (80 procent základny demokratů je na George Bushe velmi naštvaná, podobný počet republikánů by Kerryho nikdy nevolil), a tak existuje jen úzký segment nerozhodnutých voličů, o který se bude v následujících měsících o to urputněji bojovat.