Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

K čemu potřebujeme CzechTek

Je horké léto po senoseči – a to je čas, kdy se už jedenáct let sjíždějí do Česka evropští příznivci techna. Zhruba pět let o nich pravidelně referují média. Letošní ročník ale přinesl novinku: rozehnání policejními těžkooděnci, na rozkaz samotného premiéra. Byla to chyba a ještě hůř – byla to očividná hloupost, která nás vrací zpět. Ne snad až do komunismu, ale o pár let ano, do doby, kdy policie měla ještě potřebu kriminalizovat „závadovou mládež“.

Fotografie: Tak chlapi, jak řekl premiér: za právo, za pořádek a za Evropu. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Tak chlapi, jak řekl premiér: za právo, za pořádek a za Evropu. Foto ČTK • Autor: Respekt

Je horké léto po senoseči – a to je čas, kdy se už jedenáct let sjíždějí do Česka evropští příznivci techna. Zhruba pět let o nich pravidelně referují média. Letošní ročník ale přinesl novinku: rozehnání policejními těžkooděnci, na rozkaz samotného premiéra. Byla to chyba a ještě hůř – byla to očividná hloupost, která nás vrací zpět. Ne snad až do komunismu, ale o pár let ano, do doby, kdy policie měla ještě potřebu kriminalizovat „závadovou mládež“.

Tady není Andělka

Festival CzechTek budil rozruch každý rok. Ještě je v dobré paměti, jak před třemi lety policie stíhala správce komerčního serveru techno.cz, který s CzechTekem neměl nic společného, jen o konání akce informoval na svých stránkách a zájemcům dával návod, jak se dostat na místo. Časy se v tomto ohledu změnily. Dnes akci avizuje nejčtenější seriózní deník, včetně příjezdové mapky.

Také policie ubrala na počáteční tvrdosti. Minulé roky totiž ukázaly, že sešlost mladých tanečníků je schopna po několika dnech divokého festivalu po sobě uklidit a že příroda se po jejich nájezdu záhy vzpamatovává. V roce 2002 se konal památný ročník, kdy starostka obce Višňová poblíž místa konání, osady Andělka, rozdala místním špunty do uší a technařům nechala přivézt pitnou vodu. Ti potom po sobě uklidili, zaplatili odvoz odpadu a odjeli.

Letošní CzechTek probíhal od pátku podle osvědčeného scénáře z minulých let a místní policie si navíc pochvalovala, že kriminalita o víkendu dokonce v této oblasti klesla. V pondělí přišel zlom. Nespokojený nájemník státní louky zažaloval policii pro nečinnost. A i když policejní prezident racionálně argumentoval, že zakročit proti mase lidí přinese víc škody než užitku, do věci se vložil odstupující ministr vnitra a zároveň nový premiér Stanislav Gross s příkazem: „Rozežeňte je silou.“

K výsledku nelze než premiérovi gratulovat. Neuklizená louka, výdaje za nasazení stovek těžkooděnců a vodních děl, zabavené aparatury a vyhoštění lidé. Nespokojený je dokonce i nájemník, který za státní dotace louku seká – razie podle něj přišla pozdě.

Jaká škoda?

Při sčítání škod se sluší zachovat chladnou hlavu. Louka u Boněnova na Tachovsku je státní a veřejně přístupný pozemek. Argument „jak by se vám líbilo, kdyby vám technaři přijeli skákat na zahrádku“ tím padá – pobytem na louce nikdo zákon neporušuje. Podnikatel Libor Lúdik na ní provozuje ekologické zemědělství, rozuměj: louku poseká a dostane za to od státu dotaci. Nejvyšší dotace na hektar, kterou lze v této zemi dostat, je šest tisíc korun, v tomto případě maximálně 200 tisíc. O ty by farmář neměl přijít, protože trávu opravdu řádně posekal tak, jak to nařizuje dotační předpis… tedy do 15. července.

Jestli byla louka „nenávratně poškozena“, to teprve zjistí nezávislá kontrola. Louky z předešlých ročníků jsou v pořádku. Mluvit tedy o „milionových škodách“ se zdá poněkud nadsazené. Pravda, na louce zbyly odpadky. Účastníci je průběžně uklízeli od začátku akce, stejně jako v minulých ročnících, a patrně by je uklidili, kdyby na ně nevtrhlo komando v kuklách.

Další ohrožení společnosti ohlásila televize Nova: na CzechTeku se prý konzumují drogy. Ano, zhruba stejně jako v leckterém nočním klubu v Praze, na leckteré vesnické diskotéce, v leckterém místě, kde se scházejí mladí. Směšnou tečkou za těmito zprávami byl vážný dialog, který zpravodajové Novy vedli s údajným mluvčím CzechTeku Lukášem Kohoutem, který proslul jako falešný „asistent poslance Kavana“, a svého času se mu proto dařilo jezdit za peníze sněmovny do exotických destinací. Notorický lhář do objektivu vykládal o drogách, co ho napadlo, a nejsledovanější televize z toho udělala dramatické šoty.

Měřítko svobody

Takže shrnuto a sečteno: společenská nebezpečnost CzechTeku je nulová. Způsobené škody by při normálním průběhu byly nulové. Přesto vnitro letos technaře zařadilo do své kartotéky extremistů. Ale co je na CzechTeku extremistického? Uspořádat svépomocí a bez vstupného setkání čtyřiceti tisíc lidí, kteří se sjedou z celé Evropy, týden se baví, pak po sobě uklidí, nikomu neublíží a rozjedou se dál, je spíš úctyhodný výkon. Technaři možná narážejí na mantinely takzvané společenské únosnosti – ale možná je také pomáhají rozšířit.

Když už je tolik okázalého pobouření nad porušením „práva a pořádku“, ať se tedy měří stejným metrem. Proč stejný poprask nevzbudil onen samojediný rolník, který zakázanou orbou loni úplně zbytečně a nevratně zničil šedesát hektarů pronajaté unikátní krajiny přírodního parku Česká Kanada a způsobil škodu vyčíslenou – tentokrát oficiálně – na čtvrt miliardy korun? Dodnes nebyl nijak potrestán a jeho útok na veřejný majetek komentátory nevzrušuje: je to přece jinak slušný člověk, nejezdí v pomalované dodávce a nemá obarvené vlasy.

Premiér Gross v závěru argumentuje Evropskou unií: chce prý zabránit, aby se v éře svobodného pohybu osob sjížděla evropská mládež do Česka na festival, jaký by jejich mateřské země nikdy nedovolily. Technofestivaly se konaly a konají po celé Evropě. Je pravda, že Francie a Velká Británie přijaly speciální zákony pro potírání těchto akcí. Jenže průměrný mladý Francouz nebo Brit žije v otevřené společnosti, která se nehrbila čtyřicet let před totalitou, České republice ale divocí, hluční a občas nepříjemní technaři mohou jedině prospět. Protože víří stojaté vody a protože jsou lakmusový papírek zdejší svobody.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2004 pod titulkem K čemu potřebujeme CzechTek