Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Konec dotací, chudí se radují

„Obchodní jednání o liberalizaci mezinárodního obchodu se posunula o pár centimetrů kupředu. Před námi však zůstávají dlouhé míle,“ komentovala výsledky zasedání Světové obchodní organizace (WTO) britská nevládní organizace Oxfam. Do Ženevy se vprostřed léta sjeli zástupci bohatého Severu i chudého Jihu, aby rozlouskli zapeklitý problém: kdy vyspělé země přestanou pumpovat peníze do svého zemědělství a otevřou své trhy dovozům z třetího světa?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

„Obchodní jednání o liberalizaci mezinárodního obchodu se posunula o pár centimetrů kupředu. Před námi však zůstávají dlouhé míle,“ komentovala výsledky zasedání Světové obchodní organizace (WTO) britská nevládní organizace Oxfam. Do Ženevy se vprostřed léta sjeli zástupci bohatého Severu i chudého Jihu, aby rozlouskli zapeklitý problém: kdy vyspělé země přestanou pumpovat peníze do svého zemědělství a otevřou své trhy dovozům z třetího světa?

Na zemědělských dotacích už zkrachovalo loňské jednání v mexickém Cancúnu. Tentokrát byl ale výsledek překvapivě pozitivní a komentátoři ho přijímají s opatrnou úlevou. Například Spojené státy slíbily snížit přímé dotace pro své farmáře (dnes 19 miliard dolarů ročně) v prvním roce o pětinu. Evropská unie po dokončení současného kola jednání zruší veškeré dotace na export zemědělských výrobků.

Splňte slib z Kataru

Pravda, zrušení vývozních dotací a pootevření trhů slíbily bohaté státy už před třemi lety v katarském Dauhá. Měla to být logická oplátka za to, že v 90. letech (v tzv. uruguayském kole jednání) učinil ústupky pro změnu rozvojový svět: šlo především o uvolnění dovozu průmyslových výrobků ze Západu a o přijetí přísnějších zákonů na ochranu autorských práv či patentů. To například pomohlo Microsoftu a dalším softwarovým firmám proniknout na rychle rostoucí trhy v Indii a v Číně. (Pirátské kopie jsou sice v těchto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].