Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Nový ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek prozradil překvapivý plán, jak si poradí se zmrazenými nájmy. Nechá je zmrazené. Avšak jak řekl v pátek Hospodářským novinám, soukromým majitelům domů bude ztrátu z uměle nízkých nájmů nahrazovat příspěvkem na opravy. Je to fascinující drzost. Na jedné straně nový ministr tvrdí, že stát nemá dost peněz na to, aby mohl uvolnit regulaci a aby přispěl sociálně slabým nájemníkům. Ale na druhé straně bude majitelům domů připlácet (patrně lépe než oni ví, kolik peněz potřebují a jaká je správná výše nájmů), aby regulované činže zůstaly i těm, kteří rozhodně nouzí netrpí a tržní nájemné si mohou dovolit – jako třeba poslanec ČSSD, advokát a proslulý obhájce regulovaných nájemníků Stanislav Křeček.

Ale koneckonců, kdo jiný zná problematiku důvěrněji než Paroubek. Teprve na jaře opustil regulovaný obecní byt, který mu coby komunálnímu politikovi přidělil před lety magistrát. A protože si koupil vlastní (postavený se státní dotací), třeba ho napadne úvaha, s níž by mohl svou dotační politiku dovést k dokonalosti: regulované byty tvoří jen čtvrtinu trhu, mohl by proto přispívat všem – i těm, co bydlí v družstevním, ve vlastním nebo v domku.

•••

Dlouho ohlašovaný vstup populárního vyhledavače Google na americkou burzu se má odehrát tento čtvrtek. Emise, která už delší čas budí nebývalý zájem a nadšení amerických médií, ale nezačala právě dobře. Ještě než stačili zakladatelé a majitelé firmy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].